20 senedir kendisine yapılabilecek suikastler, tuzaklar, ölümler, işkenceler, ambargolar dahil yapılabilecek en kötülükleri yapmış olan Mekkeliler hakkında ölüm fermanları çıkarılmış, herbirisi dağ, dere, kaya kovuklarına gizlenmişler, hepsi inlerinden çıkarılarak Kabe’ye, R.SAV.in huzuruna getirildiler.

R.SAV. bu canilere ne yapmış olabilir?

Kabe’de toplanan o zalimlere hitaben; “Ey Mekkeliler, şu anda Allah’ımın vaadi gerçekleşti. Mekke ve Kabe şirkten, puttan temizlendi. Şimdi size ne yapacağımı düşünüyorsunuz.” Hepsi birden, “bizlere ne işkenceler yaparsan yap haklısın. Ancak sen gerçekten rahmet peygamberi, şefkat deryasısın” demişler. -“Şimdi size hiçbir ceza yok. Hepiniz serbestsiniz. Ben sizleri affettim. Allahım sizi affetsin” deyince, hepsi şaşırmışlar. O zaman Mekke’nin valisi ve en kodamanlarından birisi olan Attab B. Esid, R.SAV.e hitaben, “Ya Muhammed, ben sana ölüm fermanı çıkaran Attabım. Beni de mi affettin” deyince, “Evet, seni de affettim ve seni eskisi gibi Mekke valisi yaptım. Mekkelileri adaletle yönet” buyurmuştur ve o zaman henüz müslüman olamamış olan yüzlerce, belki binlerce putperest Mekkeliler müslüman olmuştur ve R.SAV.in şu ölmez sözü; “Ey ahali, ben Hz. Yusuf’tan daha merhametli ve şefkatli bir peygamberim. Kardeşim Yusuf kendini kuyuya atan ve sonra köle diye Mısırlı tüccarlara satan, Yusuf’un hasretinden ağlaya ağlaya gözleri kör olan babası Yakup A.S.in bu hallerine rağmen kardeşlerini affetmiş ve onları Mısır saraylarında firavunların saltanatında ağırlamıştır. Şimdi ben de sizlere Hz. Yusuf’un kardeşlerine söylediğini diyorum. Bugün size elem ve keder yok. Ben sizleri affettim. Rahmeti sonsuz olan rabbim de affetsin, demişti. Ben de sizi bağışladım” ve Mekke’de bir asker bile bırakmadan ordusu ile Medine’ye dönüyor. (İslam Peygamberi Muhammed Hamidullah)

Dünyada böyle bir hoşgörü örneği var mıdır acaba? Kalbinde hiçbir zaman, asla ve asla kin, haset, fesat, nazar gibi kötülenmiş huy ve ahlak olmayan, nur Muhammed SAV.den başka bir alicenaplığı kim gösterebilir?

Allah’ın resulünün hayatı bu ve benzeri engin hoşgörü örnekleri ile doludur.

İşte bir Hz. Hamza örneği: (Hz. R.SAV.in amcası)

Hz. Hamza, R.SAV.in amcası, yiğit, pehlivan, Mekke’nin en saygın insanlarından itibarlı bir kişidir. O zaman R.SAV.in azılı düşmanlarından olan Ebusufyan ve karısı Hind bint Utbe, Uhud harbinde Hz. Hamza’yı kölesi vahşiye suikast şeklinde çok feci bir şekilde şehit ediyor. Kendisine vaad edilen külliyetli oranda altınları almak için kiralandığı sahibesi Hind’e götürüyor ve Hind, Hz. Hamza’nın ciğerini çiğ çiğ yiyor. Böyle bir düşmanlık neden. Çünkü Bedir harbinde savaş anında Hind’in babasını ve kardeşini katletmişti. Hind bunun intikamını almak için mahir ok atıcısı olan siyahi köle vahşiye bütün düğün takılarını vermek üzere Hz. Hamza’yı öldürmek üzere anlaşıyor ve Hz. Hamza’yı gizlice attığı bir okla vahşi, iki küreği arasından giren ok Hz Hamza’nın kalbini ve ciğerini parçalıyor.

Bununla kalmıyorlar, ölünce de işkence uygulayıp müsil, yani gözünü çıkarıyorlar. Kulaklarını, burnunu, ellerini ve ayaklarını kesiyorlar. Mübarek karnını deşiyorlar. Böyle bir işkence uyguluyorlar. Bütün bunları yapan Hind, hırsını yenemiyor, Hz. Hamza’nın göğsünü yarıp ciğerini çıkarıyor, çiğ çiğ yiyor. Bütün bunlar İslam adına Allah yolunda çarpışan ve Hz. Muhammed SAV.in hamisi, koruyucusu en büyük destekçisi olan amcası Hz. Hamza’ya yapılıyordu. Hind denen azılı İslam düşmanı Utbeb. Rebra’nın kızı olan kadın, Hz. Hamza’nın organlarını bir ipe dizip gerdanlık yapıyordu.

(SÜRECEK)