“Hattuşa, Anadolu’nun kalbinde UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış Ülkemizdeki 9 değerden biridir. Bu değeri Dünya'ya ve Ülkemize tanıtım konusunda yeterli çalışmalar yapılmamıştır. Böylesine bir Kültürel ve Turistik hazineyi görmek için takriben 8600 Km’lik mesafeden Japon turistler ilimize gelmektedir. Ancak Kültürel ve Turistik mirasımızı tanıtıcı kapsamlı bir tane Japonca dilinde internet sitesi bulunmamaktadır. Valilikçe değişik dillerden oluşan turizm portalı yapılması ilin tanıtımı için hayati önem taşımaktadır. İlin tanıtımı için yurtiçi turizme etkisi bulunan ve basılı yayınların başında İl Yıllığı gelmektedir. Çorum İl Yıllığı 2003 yılında yapılmış, aradan geçen 10 yılı aşkın bir sürede ilimizde birçok şey değişmiştir. İl yıllığının özellikle iç turizme büyük etkisi bulunmaktadır.
2012 yılında ilimizde müze ve ören yerlerini ziyaret eden yabancı turist sayısı 45538 iken 2013 yılında 39922’ye düşmüş, %6.14 azalma meydana gelmiştir. 2012 yılında yerli turist sayısı 86585 iken 2013 yılında 79733’e düşmüş %7.91 azalma meydana gelmiştir. 2012 yılında toplam (yerli-yabancı) turist sayısı 129123 iken 2013 yılında 119655’e düşmüştür. Turist sayısı bir önceki yıla göre %7.33 düşmüştür. Turist sayısının artması gerekirken düşmesinin en büyük nedeni ilimizde yeteri kadar tanıtma çalışmalarına ağırlık verilmemesidir. Tanıtma çalışmalarında ilin tüm dinamik unsurları harekete geçirilmelidir.
Düşmesinin diğer etkilerine bakıldığında ulaşım sorunu yani Hava yolu ve Demiryolu gelmektedir. İlimize ulaşım imkânı sadece Karayolu ile yapılmaktadır. İlimizde turizm danışma ofisleri bulunmamaktadır.”
Bu noktada Hitit Üniversitesine gerçekten de büyük bir sorumluluk düşmektedir. Yapılacak kongrenin bilimsel içeriği ve düzeyi muhakkak ki önemlidir. Ama bir taşla iki kuş vurmak da Hitit Üniversitesi’nin ve Sayın rektörün elindedir.
Bu konuda Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Çorum’un aksakallıları ile yapılacak bir müşavere toplantısı fevkalade yararlı olacak, kongrenin eksik parçası yerini bulacaktır.
Bunları söylerken daha 1993-2005 arasında yapılan kongrelerin mutfağında çalışan biri olarak konuya açıklık getirmek isterim.
Kongreye destek veren Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası vb kurum ve kuruluşlar kongrenin bilimsel içeriğine müdahil olmazlardı. Bu kurum ve kuruluşlar Kongreden yararlanarak Çorum’un tanıtımı için çaba gösterirlerdi. Umarım derdimi anlatma başarısı göstermişimdir. Bir taşla iki vurmak için atanmış ve seçilmişleri aklın yoluna davet ediyorum. Zararın neresinden dönülse kârdır.
Meraklısı için not 1:Bu satırlar zamana mektuptur. Gün gelir devran döner, ne atanmış kalır, ne seçilmiş… Ama “Çorum’da neler oldu, neler eksik kaldı?” diyerek arşivlere girenler bu ve benzeri yazıları okuyacaklardır. “Adamın biri demiş, yazmış da teraziye koyan çıkmamış…” diyerek tarihe not düşeceklerdir.
Umarım bu satırları sayın seçilmişlerin danışmanları okur da doğru hamlenin yapılması için gerekli uyarıya vesile olurlar.
Meraklısı için not 2: Yazılıkaya dergisini çıkardığımız dönemde (1996) 3. Uluslararası Hititoloji Kongresi Çorum’da yapılmıştı. Prof. Dr. Ahmet Ünal kongre katılımcıları arasındaydı. Yazılıkaya Dergisi için Hititoloji Kongresi’nin tarihçesini ve son kongreyi değerlendiren bir yazı yazmasını istemiştim. Ahmet Ünal onca işinin arasında bizi kırmayarak önem ve değeri bugün daha da öne çıkan bir yazı kaleme almıştı. Bu vesileyle Ahmet Ünal’a bir kez daha teşekkür ediyorum. (Yazılıkaya, Ekim 1996, Sayı 5)