Çorum Valiliği’nin Türkiye genelinde başlattığı 'Hititler Üniversitede” adlı projenin  dokuzuncusu 15 Mart tarihinde İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan Bahçeşehir Üniversitesinde yapıldı.

Çorum Valisi Nurullah Çakır’ın açış konuşmasıyla başlayan tarihi etkinliğe, Beşiktaş Kaymakamı hemşehrimiz Sadettin Yücel, Üni. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güngör, Sinpaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Çekva Başkanı hemşehrimiz Avni Çelik, Çesiad Başkanı Mehmet Yıldırım, Çekva Genel Müdürü Erdal Karslı, Çekva Genel sekreteri Sabit–Nedret Velidedeoğlu, Hüseyin Kapusuz, fahri hemşehrimiz Mobil’ci Güven Erdoğan, Osmancık’lı öğretmen Bekir Gürsoy, ÇORUM HABER muhabiri Volkan Sınayuç ve çok sayıda sanatçı, akademisyen ve öğrenci katıldı.

“Anitta’nın Laneti” adlı tarihi romanıyla Hitit’leri dünyaya tanıtan fahri hemşehrimiz

Dr. Mahfi Eğilmez slayt gösterisiyle Hitit’leri anlattı.

Arkeolojik kazılarda elde edilen buluntulardaki şekillere dayanarak gitarın ilk olarak Hititler tarafından kullanıldığı iddiasında olan Çorum’lu gitar sanatçısı Osman Taşçı, ekibi ile birlikte muhteşem bir gitar dinletisiyle bizleri başka bir âleme sürükledi. 

Ardından, bütün izleyicilerin hayranlıkla izlediği, ”Geçmişten Esintiler” adlı defilede, Çorum Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesi tarafından arkeolojik kazılarda çıkarılan kabartmalardaki giysilere uygun olarak hazırlanan Hitit kıyafetleri muhteşem bir müzik eşliğinde sergilendi.

Hitit defilesi bir tarihçi olarak beni çok etkiledi. Bu vesileyle Çorum Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesi öğretmenlerini ve defileyi sunan öğrenci kardeşlerimi kutluyorum.

Defile sonrası, Ressamlar Buluşması Resim Sergisi ve Sfenksin İzinden Anadolu'ya Yolculuk, adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

“Hititler Bahçeşehir’de” adlı tarihi etkinlikle İstanbul’daki Çorum’luları Hitit tarihinde buluşturan ve üniversiteli gençlerde tarih bilinci oluşturan sevgili Çorum Valimiz  Nurullah Çakır’ı yürekten kutluyorum. Bu vesileyle Çorum’u ve Çorum’luları yücelten Hitit’leri sevgi ve saygıyla anıyorum.   

Zamanda yolculukta Hattuşa’ya uğradık,

Güneş kursu izinde Hitit’leri aradık,

Yüzlerce sıra dışı çok güzel insanlarla,

İstanbul Beşiktaş’ta Hitit’leri yaşadık…(Mehmet Özata)

Bu sene Kadıköy Belediyesi etkinlik türlerine yeni eklenen, “Bir Şölendir Opera” anlatı serisi Kadıköy halkının opera kültürünü zenginleştirdi.

19 Aralık 2011’de Süreyya Operasında tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu’nun sunduğu Fransız besteci Georges Bizet’in en ünlü eseri Carmen operasını seyretmiştim.

19 Mart Pazartesi akşamı da Kadıköy Süreyya Operasında değerli rejisör Yekta Kara’nın sunduğu Mozart’ın “Don Giovanni” (Don Juan) operasını izledim.

Yekta Kara sahnede Don Giovanni operasından çok önemli sahneleri perdeye yansıtarak değişik bir opera sunumu yaptı. 

35 yaşında ölen dâhi müzisyen Mozart ,(1756-1791), çok kısa ömründe hayal edip yapamadığı çapkınlıkları operada hayali kahramanı Don Giovanni’ye yaptırmış. 

Don Giovanni hayatında 2065 kadınla ilişki yaşayan efsane çapkınlardan biridir.

“Hayat bir nefestir, aldığın kadar, hayat bir kafestir kaldığın kadar,  hayat bir hevestir daldığın kadar…” diyen Mevlana’nın güzel bir dörtlüğüyle  söyleşimize son verelim.

Mest iken bir gün varıp üstadıma,

Söyledim; “varlık nedir, yokluk nedir?”

“şöyle dur, halkın ezasından uzak,”

Var ve yok, insan için bir perdedir!…(Mevlana)