Geçen hafta, Ankara’dan sevdiğim bir arkadaşım ziyaretime geldi. Uzun yıllardan beri Ankara’da yaşıyor, üst düzey bir bürokratik görevden emekli. Çorum’a çok bağlı, Çorum sevgisinden hiç kuşku duyulamayacak bir memleketsever. Aynı zamanda da sosyal bir kişilik.

Söyleşimiz sırasında, artık “klişe” haline gelmiş, ama “yanlış” bir söylemi dile getirdi: “Çorum için, demiryolu havalimanından daha öncelikli ve daha önemli değil mi?” Arkadaşıma da, bundan önce defalarca yazdığım, konuşmalarımda söylediğim görüşümü uzun uzun anlattım.

Demiryolu ile havalimanı, birbirinin alternatifi değil. Çorum için ikisi de gerekli. “Sanayi kenti” olma iddiamızı devam ettiriyorsak, ikisi de olmak zorunda. Ama, Yüksek Hızlı Tren, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir proje ve sık sık tekrarladığım üzere, Cumhuriyet’in 110. yılına kadar ancak gerçekleşebilir. Bunun için bile, çalışmaların hızlandırılmasını sağlamamız gerekir.

Çorum’da, “demiryolu”nu benden daha yakın izleyen, tüm safhalarını takip etmiş ve bu doğrultuda çaba harcamış kimse -hadi yoktur demeyelim- az bulunur. Dolayısıyla, “havalimanı” konusunda verdiğim mücadeleyi, “demiryolunu ihmal etme, geri plana atma” gibi algılamak ve öyle sunmak, hem yanlıştır, hem de bana haksızlıktır.

Belki yüzünce kez tekrarlayacağım; havalimanı konusundaki ısrarımızın temelinde, “havalimanı olmadan sanayi kenti olunamaz” gerçeği yatar. Bu bölgede dişiyle-tırnağıyla sanayileşme hamlesini başlatmış ilk ve tek kent ise Çorum’dur. Milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış tek kent de…Öyleyse, siyasi ağırlıklar nedeniyle Çorum’un havalimanından yoksun bırakılması, Çorum’a yapılmış büyük bir haksızlık olmanın ötesinde, sanayileşmeye de, “yerli ve milli” hedeflerine de darbedir.

İnanıyorum ki, “Barış Pınarı Harekâtı” nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı’nın Çorum ziyareti ertelenmeseydi, “Çorum Havalimanı” müjdesini şimdiye kadar almış olacaktık. Bu umudumu bugün de güçlü biçimde koruyorum. Özal döneminde adı konulmuş bir bölgesel kalkınma projesi var: “Çorum üretim üssü, Samsun Limanı çıkış kapısı”…Bu bölgenin dünyaya açılabilmesi ve dünya ile rekabet edebilmesi için, Çorum Havalimanı yanında Ankara-Çorum-Samsun demiryolu hattı da olmazsa olmazımız.

2020 yılına yaklaşırken, Çorum’un geleceğini, gereksinimlerini ve beklentilerini “tekrara düşmek pahasına” canlı tutmakta yarar olduğunu düşünüyorum.