Fotograf çekimi için gittiğimde okulumuz öğrencilerinden birisiyle karşılaştım. Yeni terminalin yakınlarında tarla kiralayıp patates ekmişler. Bir umut; belki bu yıl para eder diye. Toprağın işlenmesi, patateslerin ekimi, sulanması, gübrelenmesi gibi çeşitli çalışmalar yapılır. İşçilik, tarım makinelerinin kullanılması, ilaç, gübre her biri için ayrı ayrı para harcanır. Ne kadar ürün çıkacak; kaç paradan satılacak bunlar bilinmez. Ancak üretim yapmak için emek vereceksin, para harcayacaksın.
Günler geçer, hasat zamanı gelir. Bütün çabalara karşın ürünün kalitesini, miktarını belirleyen doğal unsurlar vardır. Patates böcekleri, diğer adıyla patates zararlısı bir yıllık uykusundan uyanıp hızlı bir şekilde üremeye başlar. Tarım ilaçlarıyla yapılan ilaçlamalardan sağ kurtulanlar ilaçlara karşı daha dayanıklı nesiller yetiştirir. Onlar ellerini üreticiden daha çabuk tutup hasada erken başlar. Tarladan ürün kaldırılmadan gelecek yıl patates ekimi yapılacak tarlalarda varlığını sürdürecek yeni kuşaklarının tohumlarını patateslerin içine bırakırlar.
İşçilerle ayaküstü sohbet etme fırsatım oldu. Patates üretimi söz konusu olunca akla Niğde, Nevşehir gelirmiş. Başka illerde üretim yapanlar da bu illerden işçi getirirlermiş.



Ekimi yapılan tarlada patateslerin büyük bir kısmı toplanmamış. Gerekçesini sorduğumda onların hastalıklı olduğunu söylediler. Patates zararlısının verdiği zararlar da eklendiğinde ürün hasadında büyük kayıplar yaşanıyor.
Tarladan toplanan patatesler yirmibeş kiloluk torbalara doldurulup pazara sunuluyor. Üreticilerden öğrendiğime göre bir çuval patates beş- altı liradan alıcı buluyormuş. Fotograf çekimi bittikten sonra Çarşamba pazarına uğradım. Tezgahlarda satılan patatesler büyüklüğüne göre elli kuruşla doksan kuruş arasında satılıyor.
Bir süre sonra fiyatları artar mı bilinmez.
Elimize kağıt kalem alıp; hesap kitap yapalım: üreticinin kendi gündeliğini, emeğini yok sayıp diğer harcamaları alt alta yazalım. Elde edilen paradan yapılan harcamaları çıkaralım. Aslına bakarsan hesap yapmaya gerek yok. Ne kadar para kazandıklarını, ne kadar zarar ettiklerini gidip onlara soralım.
***
Patates ekimi yapılan tarların yanında ayçiçeği ekimi yapılan tarlalar vardı. Üç kez aynı yere fotograf çekimi için gittim. Düşündüğüm fotografları çekmeyi başaramadım.
Kuş beyinli güvercinler, üreticiyi hasat yapma derdinden kurtarmışlar!