Ekonomide, piyasa koşullarının dayattığı önlemlerin alınması ve gereken araçların kullanılması noktasında nasıl ki “inat” edilemezse, demokrasilerde halkla inatlaşma da olmaz. Ekonomik bakımdan, bu örneği yeni yaşadık. Faiz silahı zamanında kullanılmadığı için, dolar 5 liraya yaklaştı ve bu gecikmeden dolayı ulusal ekonomi kimbilir kaç milyar dolar zarar etti. Faizlerin 3 puan artırılmasına rağmen, dövizin kontrol edilebileceği de halen şüpheli.

Çorum halkının “havalimanı” isteğine karşı direncin de, seçim sathı mailine girilmesiyle birlikte, güneşe yakalanmış kar tabakası gibi erimeye başladığını görüyoruz. Zira, cumhurbaşkanı adayları birer birer, Çorum’un ulaşım altyapısı sorununu ele alıyorlar ve havalimanının mutlaka yapılacağını, demiryolu projesinin ise hızlandırılacağını söylüyorlar.

CHP’nin adayı Muharrem İnce’den sonra İYİ Parti’nin adayı Meral Akşener de yarın Çorum konuşmasında bu iki konunun altını önemle çizecek. Dahası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Çorum’un bu haklı taleplerini benimseyip gereken sözü vereceği yolunda çok güçlü bir inanca ve beklentiye sahibiz. Hakeza SP adayı Temel Karamollaoğlu’ndan da aynı vaadin geleceğine eminiz.

Okurlarımız çok iyi biliyorlar, ama kısaca tekrarlamakta yarar var: Çorum’un havalimanı talebi, yaklaşık 30 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Havalimanı inşaatının % 24.37 fiziki gerçekleşme noktasında yarıda kalışı da 20 yılı aştı. Merzifon Askeri Havaalanı’nın kısa vadeli çözüm olarak sivil hava trafiğine açılması isteği de ilk önce Çorumlulardan gelmiş, bunun mücadelesini veren Çorumlular olmuştu.

Orta vade için Çorumlular havalimanı taleplerinden hiç vazgeçmediler. Ama, “60 km. mesafede Merzifon varken Çorum’a havalimanı gereksiz” klişesi, Çorumlulara karşı büyük bir haksızlığın gerekçesi olarak yıllarca kullanılageldi. Oysa, Çorum’dan çok daha küçük kentlere havalimanı yapılabiliyordu bir…İkincisi, Çorum’un meselesi “60 kilometre mesafe” meselesi değildi, sanayileşme ve büyüme meselesiydi.

Bir zamanların “Anadolu Kaplanı” Çorum, sanayileşme açısından duraklama dönemine girmiş, yarışta bir hayli geri kalmıştı. Çorum’un sanayileşmesini sürdürebilmesi, nitelikli büyümeyi sağlayabilmesi için, olmazsa olmaz gereksinimlerden biri havalimanı idi. Çorum halkı ezici bir çoğunluğu ile buna inanıyor, bunu talep ediyordu. Elbette bunun yanısıra, demiryolu projesinin de hızlandırılmasını…

Katıksız bir “Çorum milliyetçisi” ve yıllardır Çorum için çırpınan bir “Çorum evlâdı” olarak, Çorumlu’nun haklı isteklerini dillendirmekten hiç usanmadım, usanmayacağım. Vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim. 24 Haziran sürecinde gerekli sözleri alıp, seçimden sonra da gerekli adımların atılışına tanık olacağımıza bütün kalbimle inanıyorum. Erinde gecinde kazanan Çorum halkı olacaktır. Çünkü halkla inatlaşılmaz!