12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günüdür. Takvimlerde bir güne kaç gün anma etkinliği düşer, diye sorarsanız doluya koysanız taşmayan, boşa koysanız almayan bir yanıt sizi bekleyecektir.

Anne, baba sevgisi nasıl bir gün ile giderilecek bir davranış biçimi değilse çocuk işçiler ve sorunları da hayatımızın bir parçasıdır. 

Türkiye’de 6-17 yaş arasında bir milyon çalışan çocuk olduğunu söylersem konusun öneminin altını az da olsa çizmiş olurum.

Dünyada ise 5-14 yaş arasında 250 milyon, 12-17 yaş arasında ise 283 milyon çalışan çocuk saptanabilmiştir.

Türkiye’ye dönersek, TÜİK’in verilerine göre, 6-17 yaş arası, saptanabilen çalışan çocuk işçi sayısı, 1 milyondur.

Toplam içinde 12 yaşındakiler % 21,2, 11 yaşındakiler % 28,2, 10 yaşındakiler %18,8, 9 ve altındaki yaştakiler ise %9,4 oranındadır.

15 yaşındakiler, 18 yaşından küçüklerin %70,9'unu oluşturmaktadır.

1 milyon çalışan çocuğun %66’sı (631 bin) erkek, %34’ü (326 bin) kızdır.

1 Milyon çocuğun %62,4'ü, haftanın 6 günü çalışıyor.

Çocukların %38,9’u, günde 12 saat çalışıyor. Günde 8-10 saat çalışanların oranı ise, % 37'dir. Yani, %75,9’u 8 saatin üstünde çalıştırılmaktadır.

1 milyon çalışan çocuğun % 40’ının sigortaları yoktur.

Otomotiv sektöründeki çocuklardan sigortası olmayanların oranı ise, %90’dır.

“Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” der ya Uğur Mumcu… Bu vesileyle Uğur Mumcu’yu bir kez daha sevgi, saygı, özlem ve rahmetle anıyorum. Işıklar içinde yatsın… Hey gidi günler hey… Uğur Mumcu bir bombalı suikastla 24 Ocak 1993’de aramızdan ayrılmasaydı şu anda Silivri zindanında tutsaktı.

Biz gelelim bilgi kökenli düşüncelerimize…

Günümüz Türkiye’sinde partilerde ve bazı derneklerde örneğin Mustafa Kemal Paşa’nın soyadını taşıyan dernekte Gençlik Kolları kurulması bir zorunluluktur. Zorunluluktur da…

Buralarda gençlik dendi mi getir okuyan gençlik, götür öğrenci gençlikten başka gençlik bilinmez. Pekiyi sendikalarımızda durum nasıldır?

Sendikalı işçi sayısı 1980’den geriye giden, memur sendikalarının kurulmasından sonra sendikalı memur sayısının gerisinde nal toplayan işçi sendikalarımız için durum bir başka vahamet noktasındadır.

Emeğin, örgütlü çalışanların sosyal muhalefette önem ve değerini çok iyi bilen emperyalizm sendikalarımızın başına avro çıkartmalı çuvallar geçirerek ne şeytanı görmüş ne de salâvat getirmiş durumdadır. 

Kendi iş kollarında her gün üye sayısı azalarak kan kaybeden sendikaların çalışan çocuklarla ilgilenmesini beklemek, şeytandan cennet beklemekten farksızdır. Ne demişler “Gâvurun ekmeğini yiyen kılıcını sallar”… AB himayesinde sendikacılığın geldiği yer burasıdır. “AB’ci Sol” lafı niye sürüldü ki tedavüle?

Gençlik kolları olan parti ve dernekler genç denince öğrenci gençlikten başka genç göremezken Antalya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilke imza atarak çırak yurdu ve kültür merkezi açmıştır.

Bu yurt projesi ile Sanayide çalışan 13-18 yaş çocukların barınma ihtiyaçları giderilecek, çırakların yemek ihtiyacı da Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Aşevi’nden karşılanacaktır.

Merkezde, çırakların yanı sıra esnafın da yaşam ve çalışma koşullarının geliştirilmesi, yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla çeşitli kurslar açılacaktır. Bilgisayar kullanımı, bilgisayar programları, İngilizce, Almanca, okuma yazma, temel muhasebe gibi birçok dalda kurslar verilecektir. Ayrıca Merkezde tiyatro atölyeleri, bağlama, gitar, dans, halk oyunları ve koro çalışmalarının yanı sıra ücretsiz sinema etkinlikleri ile diksiyon kursları da sanayi esnafı ve çıraklara yönelik açılacak kurslar arasında yer almaktadır.

Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) ve Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi arasında imzalanan protokolle hizmete açılan çırak yurdu ve kültür merkezi projesi alışılmış bir ifadeyle “sosyal belediyecilik” şeklinde dile getirilebilir.

Merkezin açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, ekonomik katkısı çok yüksek bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını söylemiştir. Bu projenin her şeyden önce eğitim, sosyal ve kültür projesi olduğunu ifade eden Akaydın, “Ekonominin kalbi sanayide atar. Biz de ekonomiye bu şekilde destek veriyoruz. Bu projemizi 5 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdik. Merkezimizde uygulamalı eğitim, mikro ve orta boyutlu işletmelere destek projesi var” diye konuşmuştur.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ise merkezin sanayiye önemli bir katkı sunacağını ifade etmiştir. Buranın sadece yurt ihtiyacını değil çırakların eğitimleri için de gerekli desteği vereceğini belirten Budak, “Büyükşehir Belediye Başkanımıza eğitim, istihdam, kültür ve sanata verdiği destekten dolayı tekrar teşekkür ederim” demiştir.

Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk ise Türkiye’de ilk defa çırak bulmaya ve onların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik açılan yurttan, çevre il ve ilçelerden gelen çırakların faydalanacağını anlatmıştır. Yurdun 94 kişilik kapasiteli, çamaşırhane, dershane, yatakhane, yemekhane duş ve tuvaletlerden oluştuğunu dile getiren Öztürk,  “Çırağımız işten çıktıktan sonra yurda geldiğinde duşunu alıp sıcak yemeğini yiyecek ve televizyonu izleyebilecektir. Sabah sıcak çorbasını içen çırağımız rahat bir şekilde işyerine dönecektir. Çıraklarımız, Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal ve kültürel etkinliklerinden ücretsiz yararlanacaklardır. Eğitim merkezimizde ise esnaf ve çalışanlarımızın talepleri doğrultusunda açılacak kurslar ücretsiz verilecektir.”

Çırak yurdu ve kültür merkezi projesi bir ilk olmanın ötesinde, halkçı, kamucu yönetim anlayışının göstergesidir.

Genç dendi mi öğrenci gençlik dışında çalışan gençlerimiz olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır. Biz derken bu kapsama gençlik kolları olan parti ve dernekler de girer umarım.

Sendikalar mı dediniz? Kemalist Devrim’in yeniden ihya ve inşasında devrimin lokomotifi olan bu yapılar AB markalı avro çuvallarından başlarını çıkardıklarında umarım hayatla ve kendileriyle yüzleşeceklerdir. 

Halkçı belediyecilik anlayışında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Çırak Yurdu ve Kültür Merkezi projesi umarım diğer belediyelerimize de yol göstermiş olacaktır.