1- Bir mezara 8-9 yıl geçtikten sonra ikinci bir defin yapılabilir. Her 9 sene de bu yenilenebilir.

2- Kurbanın canı çıkmadan derisi yüzülmemeli ve kellesi kesilmemelidir.

Bayram namazından sonra, ahirete göç etmiş yakınlarımızla bayramlaşmak için oğullarım, damadım ve torunlarımla beraberce Ulumezara gittik.

Ulumezarda yeni mezar yerleri açılmış. Epeyce bir alan açılmış.

Şimdi ben Ulumezarın Çorum halkına 500 sene 1.000 sene yeteceğine inanıyorum. Şöyle ki, bir mezarın üzerine 8-9 yıl geçince yenisi, yine bir 8-9 yıl geçince de ikincisi ve böylece devam edip giden bir düzen uygulamalı. Böyle bir uygulama dinimizce de uygundur. Bu konu cuma namazlarında hutbede bu halka iyice anlatımalı ve bu bütün Türkiye çapında yapılmalıdır.

Mezarlıkların girişlerinde de büyük levhalarla bu konu belirtilmelidir. Ayrıca mermerli büyük mezarlar sahiplerince sökülmeli ve yeni mezar şekline getirilip oraya yeni cenazeler defin edilmelidir.

Mezarlıklar müdürlüğü bu konuyu takip etmeli ve Diyanet İşleri Başkanlığı da halkımızı gerekli şekilde aydınlatmalıdır.

Yeni mezar yeri kazanlardan mezar parası alınmalı mezar yeri parasını veremeyenlere mezarlıklar müdürlüğü defin işleminin üzerinden 9 yıl geçmiş bir mezarı önceki mezar sahiplerinin de rızasıyla tahsis etmelidir. Konu bütün Türkiye’ye şamil olmalıdır.

2- Kurban, ehline kestirilmeli ve kurbanlık hayvana iyi muamele edilmelidir.

Kurbanın keskin bir bıçakla, Allahu ekber diyerek, iki şah damarı, soluk nefes borusu kesilmeli ve canı iyice çıkıncaya kadar beklenilmelidir. Bir kurban fazla kesip bir kesme parası fazla alacağım diye acele edilirse büyük vebale girilir. Ayrıca kurbanın gözünü bağlamak ve kurbana kına yakmak ihmal edilmemelidir.

Kurbanların ve diğer kasaplık hayvanların canı iyice çıkmadan, omurilikleri kesilirse çok acı vereceği ve bunun vebali olacağı uzmanlarınca bildirilmektedir. DAHA DOĞRUSU DA HAYVANLARIN TÜMÜNÜN BAYILTILARAK KESİLMELERİDİR.

Eline kıymık batan insanoğlu en az o belge uyuşturulur. İş biraz uzayacaksa bayıltılır ve işleme öyle devam edilir. Ve yine bir mecburiyetten dolayı tırnağı sökülecek bir insan da bayıltılır ama kellesi kesilene bir iğne çok görülür! MERHAMET!

*     *     *

Bakkalımızda gördüğüm ve hoşuma giden bir söz: Veresiyemiz ölmüştür başımız sağ olsun!

Saygı ve sevgilerimle.