Eskilerin bir sözü vardır: “Sui misal emsal olmaz.”

Yani kötü örnek, örnek gösterilemez. İyi işler örnek alınır.

Bugün sizlerle, güzel Çorum’umuzun güzel insanlarından birisi olan, duayen Çorum sevdalısı Sayın Hacı İsmet Çenesiz’den ve onun yıllardır özlemini çektiği ve “Allah bana tek başıma bir cami yaptırmayı nasip etsin” diye dua ettiği hayalinin gerçekleşmesini, insanlarımıza örnek olur düşüncesiyle paylaşmak istiyorum.

Çenesizler Sülalesi, sanıyorum Çorum’un yerli ve en köklü ailelerinden birisidir. Zamanının marangoz-dülger esnafının ileri gelenlerinden olan Hacı İsmail Efendi’nin iki oğlundan biri, Hacı İlhan Çenesiz, diğeri ise Hacı İsmet Çenesiz’dir. Mahallenin (Karakeçili) camiinde görev yapmam ve 40 yıl gibi bir zaman da aile hocaları olmam nedeniyle, ailece dostluğumuza dayanarak Çenesiz Ailesi’ni yakından bildiğimi söyleyebilirim.

İki kardeş; İlhan ve İsmet Çenesiz kardeşler, Çorum’un kiremit-tuğla-seramik üzerine iş yapan kıymetli sanayicileridir. Rahmetli babaları Hacı İsmail Efendi de, o zaman Çorum’un en usta, en tanınmış dülgeriydi. Sanatsal yönleri ve zekâları babalarından gelse gerek. İki kardeş de yaratıcı-mucit akla sahip, düşündüğünü yapan, girişimci; aynı zamanda Çorum halkını sosyal ve ekonomik konularda yazılarıyla aydınlatmaya çalışan kimselerdir. İki kardeşe de sonsuz saygı ve sevgim vardır.

R.S.A.V.’in eşsiz, kutsal bir sözü vardır:

“Hayrünnas, mehyenfeünnas” (İnsanların en hayırlısı, insanlara hayırlı olanınızdır.)

İsmet Abi’ye uzun zaman önce sormuştum, “Sizi en çok ne mutlu eder?” diye. O da bana, “İnsanlara faydalı olur da, onların mutluluklarını görürsem, en büyük sevincim bu olur” demişti.

Kendisi gerçekten hayırsever, hayır sahibidir. Ayrımsız herkese yardımcı olmayı şiar -yol- edinmiştir. Çorum’un zeki, çalışkan öğrencilerine burs vererek okutmayı amaçlayan Çorum Vakfı’nın, Çekva’nın kurucularından, yıllardır yönetenlerinden ve yardım edenlerindendir. Yüzlerce öğrencinin okumasına katkısı olmuştur. Binlerce kişiye iş vermiştir. Ece Banyo’nun kurucusudur.

Yaptığı işlerden birisi de yıllardır hayalini kurduğu, yüreğinde hiç sönmeyen bir ateş gibi yanan arzusu, tek başına bir cami yaptırmaktır.

Nihayet bazı güçlüklere rağmen onu da yerine getirdi. Tam yerinde, Binevler yolunda, Özel Hastane’ye 200 metre mesafede, Ilıca Bağları yolunun sağında, Çorum-Samsun çevreyolunun solunda, 100 metre mesafede, tek başına çok güzel bir cami yaptırdı.

Dülgeroğlu İsmet Çenesiz Camii adı ile Ümmeti Muhammed’in hizmetine 1 Eylül 2017 Cuma günü –Kurban Bayramı’nın birinci günü- sabah namazı ile ibadete açıldı. Dört mutluluk bir arada yaşandı: Hem cami açılışı, hem Cuma, hem Kurban Bayramı, hem de Kurban’la Cuma’nın bir araya gelmesi…Dört güzellik bir aradaydı. Allah bu güzelliği arzu eden her mümine nasip etsin. Amin.

Camilerin Müslümanların hayatlarındaki ve İslam’daki yerini anlatmaya bile gerek yoktur. Camiler, bir memleketin tapularıdır. Camiler, birlik ve beraberliğimizin, toplumsal gücümüzün göstergesi, minareler İslam’ın alemidir. Camiler, Müslümanlığın sembolüdür.

Onun için gönderde bayrak, minarede ezan, hürriyeti, bağımsızlığı temsil ederler.

Dünyada Kâbe ne ise, camiler odur. Çünkü camiler, Kâbe’nin şubeleridirler. Dünyada yapılan ilk bina, ibadethane, Kâbe, yani camidir.

İşte Sayın Çenesiz, böylesine bir kutsal işi tek başına başarmış ve hizmete sunmuştur.

Netice olarak;

Başta bu hizmeti planlayan, yapımını, finansmanını tek başına üstlenen İsmet Çenesiz Abimize ve bu hizmete bedenen ve malen katkıda bulunan oğulları İsmail ve Erdem Çenesiz’e, kıymetli damadımız Bülent Onur’a, bu hayırlı işte emeği geçen bütün kardeşlerimize teşekkür ediyor, Allah onlardan razı olsun diyorum. Ve bu güzel olayın, imkânı olan kardeşlerimize, okul, köprü, çeşme, hastane gibi hayır hizmetlerinin yapımında örnek olmasını diliyorum.

Bu millete, bu memlekete, özellikle Çorum’umuza taş üstüne taş koyanları ve onları destekleyenleri, basın yoluyla bunları halka sunanları kutluyorum.

Saygılarımla.