Çorum Belediyesi, “sosyal belediyecilik” alanında kimsenin inkâr edemeyeceği bir “seviye” yakaladı.

Öyle ki, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden belediye yöneticileri, Çorum’u örnek alabilmek için gayret gösteriyorlar.

Ayrıca, Belediye’nin kültür ve sanata, kadınlara, gençlere, çocuklara, yaşlılara ve engellilere yönelik yatırım ve hizmetleri de, son derece başarılı birer kurumsallaşma örnekleri oluşturuyor. Kültür merkezlerinde kadınlar, gençler, engelliler eğitim alıyor, meslek ediniyor, spor yapıyor ve sanatsal becerilerini geliştiriyor. Yaşlılara evde bakım ve temizlik hizmetleri veriliyor.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün meydan, park ve bahçeler konusundaki duyarlılığını, gazete olarak zaten her vesileyle dile getiriyor ve takdir ediyoruz. Bunun yanı sıra, sosyal-kültürel mekânların oluşturulması, muhtaçlara yardım elinin uzatılması gibi konularda yükselen çıtayı da görmezden gelmemiz mümkün değil.

*

Belediye’nin kendi hizmet alanlarındaki performansını takdirle karşılarken, Çorum’un bütünü itibariyle kültür-sanat adına bir takım eksiklerin altını çizmeden de geçemeyiz.

Pek çok bakımdan ve o arada kültürel-sanatsal bakımdan bölgenin merkezi olarak görmek istediğimiz Çorum, ne yazık ki, artık eskimiş ve ihtiyaca cevap veremez hale gelmiş yarım asırlık bir Devlet Tiyatrosu Salonu ile yetinmek durumunda.

Büyük salonlarıyla, galeri ve atölyeleriyle, hatta resim ve heykel müzesiyle Çorum’a yakışır bir Güzel Sanatlar Merkezi, artık herkesin hayali ve beklentisi.

Bu konuda milletvekillerimizin girişimleri olduğunu da biliyoruz.

Zaten konuyu bir kez daha gündeme getirmek istememizin nedeni de, Güzel Sanatlar Merkezi talebini yükseltmek için tam zamanı olduğunu düşünmemiz.

*

Pek çok kentte doğru-dürüst salon yokken Devlet Tiyatrosu gibi zamanına göre görkemli bir salona  sahip oluşu, Çorum’un yıllar yılı büyük bir avantajı oldu. Müzik ve tiyatro kültürünün gelişmesine, bu salon önemli katkı sağladı.

Ama, zamanın yıpratıcı etkilerinden doğal olarak bu salon da kurtulamadı; eskidi…Bakım ve onarımı için ciddi paralar harcanması gerektiği ortaya çıkınca da, yenisinin yapılması daha uygun görüldü.

Yeni bir tiyatro salonu yapılacaksa da, daha büyük düşünülmesi ve kapsamlı bir güzel sanatlar kompleksinin projelendirilmesi gerekirdi. Zira, bu tesis te Çorum’un bir 50 yıl ihtiyacını karşılayabilmeliydi.

*

Çorum’un büyümesi ve gelişmesi açısından önemli eksiklerden biri olarak gördüğümüz Kültür veya Güzel Sanatlar Merkezi’nin bu dönemde yatırım programına alınmasının sağlanması, milletvekillerimizden beklentimizdir.

Gayretlerini bilmiyor değiliz, ama biraz daha ağırlık verirlerse, sonuç almakta zorlanmayacaklarına inanıyoruz.

Bir kente yatırım ve hizmet koparmanın yolu, ısrarla, bıkmadan, usanmadan talepte bulunmaktır. Bunu çok iyi biliyoruz.