Kısa bir süre sonra dini bayramlarımızdan ikincisi olan "Kurban Bayramı"nı inşallah hep birlikte idrak edeceğiz. Allah tekrarına kavuştursun. Ancak bu hafta alışıla gelmiş bayram yazılarından daha farklı bir yazı kaleme almak istedim ve öyle de yaptım.

Başlangıçta net olarak yazıyorum. Sorum, Diyanet İşleri Başkanı başta olmak üzere, yaşayan din alimlerimizin tamamınadır.

Dini konularda yeterli bilgiye sahip olmayan, sade bir vatandaş sayılırım...

Savaş halinin, bazı farzları ortadan kaldırdığına dair kulaktan dolma bilgi sahibiyim.

bıraktığımız Cuma gününden beri ABD tarafından ekonomimize karşı bir saldırı mevcut. Döviz fiyatları uçmuş gidiyor. Daha önce kaleme aldığım yazılarımda da ABD ile geçmişte yaşadığımız sorunlar ve sıkıntıları dikkate alarak hastalıklı ortaklık ilişkilerine sahip olduğumuzu dile getirmiştim. Bugün yaşadıklarımız da aslında malumun ilanından başka bir şey değil. ABD bir kez daha ülkemize karşı nasıl bir tutum içerisinde olduğunu göstermiştir.

Buna karşı birlikte hareket etmemiz; hem hükümet, hem de milli veya özel kuruluşlarımız tarafından dile getiriliyor. Doğru da yapılıyor. Bu şartlar altında; alınacak önlemlerin öncelikli olanı da budur.

Dört gün sonra Kurban Bayramını idrak edeceğiz. Ülkemiz insanının çoğunluğu Hanefi mezhebine mensup ve bu mezhebe mensup inananlar için kurban kesmek farz olmayıp vacip olduğu gibi, daha az mensubu bulunan Şafi ve Maliki mezheplerine mensup olanlar için ise sünnet olduğu biliniyor.

Ülkemiz et ihtiyacının önemli bir kısmını ithalatla karşılıyor. Yani canlı hayvan varlığımız; ülke gereksinimini karşılamıyor.

Her konuda tasarrufun önerildiği bu günlerde kurban kesmek göz ardı edilebilir mi? Geçmişte buna ait örnek ve fetvalar var mıdır?

Bu konuyu inceleyen ve görüş serdeden alimlerimiz varsa; onların görüşleri ile toplumumuz aydınlatılarak, kurban kesmede tasarrufa gidilmesi, uygun olabilir mi?

Bendeniz acizin mantığına göre, günümüz koşullarında kurban kesmekten, şartlar düzelinceye kadar kesmemek daha uygun görünüyor. Hemen belirtmekte fayda görüyorum, benim mantığımın değeri, benim ölçülerim kadardır.

Esas olan yaklaşık 1400 senedir hükmünü icra eden dinimizin ölçüleridir.

* * *

Ölçü meselesine gelince, aklıma serçenin, "Bir batman yağım eridi!" dediği geldi.

Serçeye sormuşlar,"Senin etin ne, budun ne ki, bir batman yağın eriyor?" cevap vermiş serçecik, "Benim de bana göre okkam ve terazim var!"

Yazımı sonlandırmadan kesin bildiğim bir detayı vurgulamak istiyorum. Türkiye büyükbaş hayvan ithalatı yapmaktadır. Coğrafya yapısı da büyükbaş hayvan üretmek yerine, küçükbaş hayvan üretmeye uygundur. Kurban kesmede küçükbaş hayvan tercih etmek ülke yararına olduğu gibi, büyükbaş hayvanı ithal ederken kullandığımız dövizinde ülkemizde kalmasını sağlamış olacaktır.

Haddi aştıksa, sürçü lisan ettikse, affola...

En güzel günler, en güzel bayramlar sizlerin olsun.