Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını çerçevesinde alınan önlemlerde normalleşmeye geçelim derken vaka sayı yeniden yükselmeye başladı. Bu gidişle yasaklarda geri dönüş kaçınılmaz gibi görünüyor. Tabii, spor faaliyetleri de bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

Salgın nedeniyle ertelenen liglerden “Süper Lig” yeniden başladı. Sakatlıklar dışında salgınla ilgili olumsuz bir durum olmadı. Yani ilk maçlar sorunsuz geçildi. Bu hafta da 1.Lig başlayacak. Süper Lig ve 1.Lig’in yeniden başlatılmasının birinci nedeni kulüplerin içerisinde bulundukları ekonomik çıkmaz. Yayıncı kuruluştan gelecek paralarla geçici bir rahatlık hedefleniyor. Ama alt ligler için durum öyle değil. Kalan 6 haftanın oynatılması kulüpler için büyük bir külfet olacak. Vaka sayısının da artması 2.ve 3.Ligler ile amatör liglerin oynanma ihtimalini zayıflatıyor.

2.ve 3.liglerin oynatılıp oynatılmamasıyla ilgili nihai kararı alma konusunda zorlanan Türkiye Futbol Federasyonu, bu konuda kulüplerin de görüşünü aldı. Yani bir yerde topu kulüplere attı. 89 kulüpten 87’sinin öneri dilekçesine cevap verdiği, bu 87 kulüpten 79’unun ise oynamak istemediği konuşuluyor. Veriler doğruysa, bu durumda grup birincilerini direkt bir üst lige çıkarmak, düşmeyi kaldırmak ve tek maç üzerinden play-off oynatmak en akılcı yol gibi görünüyor. Yeni sezon planlamasını da göz önünde bulundurursak, başka da çıkar yol yok gibi. Çünkü normal statüde play-off maçları Eylül ayını buluyor. Bu yüzden, federasyonun alt liglerle ilgili nihai kararı bir an önce vermesi gerekiyor.

***

Çorum Futbol Kulübü yeni sezon planlamasını büyük oranda yaptı bile. Gidecek ve kalacak futbolcular büyük ölçüde belli. Hatta sportif direktör bile belirlendi.

Başkan Fatih Özcan yeni sezon bütçesini oluşturma gayreti içerisinde. Bu noktada, Belediye’nin ve bu sezonun ana sponsoru Ahlatcı Holding’in yeni sezon için destek olup olmayacağı bilinmiyor. Şimdilik, yeni statla ilgili projeler önemli bir gelir kapısı olacak gibi görünüyor.

***

1 ve 2 No’lu Sentetik sahaların yıkılıp yerine Kongre Merkezi ve Millet Bahçesi yapılacak olması haklı olarak amatör futbol camiasını ayağa kaldırdı. Spor Taban Birlikleri ve kulüpler kararın yanlış olduğu ile ilgili art arda açıklamalar yapıyorlar. Bence de, daha merkezi bir konumda olan sahaların taşınması amatör futbola ciddi anlamda sekte vurur. İlgililerin bu kararı bir kez daha gözden geçirmelerinde fayda var.