Necati Gül, Çorum Ziraat Mühendisleri Odası olarak tarım alanları ve su kaynaklarında yaptıkları saha incelemesinde hoş olmayan manzaralarla karşılaştıklarını belirterek, “Ne yazık ki doğaya deşarj edilmiş durumdaki ziraî ilaç ambalajları ciddi biçimde kirliliğe neden oluyor.” dedi.
Zirai ilaçların orijinal ambalajlarında ve mutlaka kilit altında tutulması gerektiğini hatırlatan ZMO İl Temsilcisi Gül, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:
“Doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda üretimin sağlanması ve depolanacak atık miktarının azaltılması amacıyla ambalaj atıklarının oluşumunun önlenmesi, üretimin kaçınılmaz olduğu durumlarda ise öncelikle tekrar kullanılması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması ve enerji kaynağı olarak kullanılması esastır.
Bilindiği üzere hastalık ve zararlılara karşı tavsiye edildikleri şekilde kullanıldıkları ve depolandıkları takdirde insan ve çevre sağlığı yönünden zirai ilaçlar problem olmamaktadır. Lakin bilinçli bir şekilde kullanılmadıklarında tehlike saçabilmektedirler. Bu tehlikenin bir an önce farkına varılmalı, doğal kaynakların korunması için mutlaka paydaşlar elini taşın altına koymalıdır.
Zirai ilaçlar orijinal ambalajlarında mutlaka kilit altında, gıda maddelerinden uzakta, serin ve kuru yerlerde çocukların ulaşamayacakları bir yerde saklanmalıdır. Boş ilaç ambalajlarının ise usulüne uygun olarak imha edilmesi gerekmektedir. Yani boş ilaç ambalajları rastgele biçimde yakılmamalı, cam ve plastik şişelerin tarla, bahçe veya su kaynaklarının etrafında bırakılmaması gerekmektedir. Bu ilaç ambalajlarının uygun yer ve zamanda imha edilmesi gerekmektedir. Bu konuda da yetkilendirilmiş firmalar bulunmaktadır.
Özellikle bu problemin çözümü için zirai ilaç üreten ve ithal eden firmalar zorlanmalı bu konuda yetkin olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tez elden durumun vahametini fark etmeli, vakit kaybetmeden çözüm üretmelidir.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim