Şeker-İş Sendikası Başkanı Sefer Kahraman ise, Şeker Fabrikası’nın şu anda üretim dışı olduğunu, kimyasal atık bırakmadığını anlatarak, sulama yapmak için çaya bent çekilerek biriktirilen suyun oksijensiz kalmasından dolayı balıkların ve hayvanların zehirlenmelerine neden olduğunu savundu.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, köylülerin şikayetlerini dinlemek ve isteklerini belirlemek üzere Uğrak köyüne giderek Ilgınözü çayında incelemelerde bulundular.

Derinçay, geçmişte tertemiz suyuyla Çorum ovasını sulayan, balık tutulan, kenarında piknik yapılan bir akarsu iken, sanayileşme ve kentin büyümesine paralel olarak hızla kirlendi ve Çorum’un en önemli “çevre” sorunlarından biri haline geldi.

Derinçay’ın kollarından Ilgınözü çayı ise, Uğrak köyündeki hayvan ve balık ölümleriyle Çorumluların gündemindeki yerini aldı.

MUHTAR, ŞEKER FABRİKASI’NI SUÇLADI

Köy Muhtarı Yaşar Sayar, ölümlerin Şeker Fabrikası tarafından çaya bırakılan atıklardan kaynaklandığını öne sürdü.

1993 yılından itibaren köylerinde hayvan ölümlerinin yaşandığına dikkat çeken Muhtar Sayan, üç büyükbaş ve 7-8 küçükbaş hayvanın telef olduğunu, 20’ye yakınının ise hastalandığını söyledi.

“KOKUDAN DURAMIYORUZ”

Çaydan gelen pis koku yüzünden köyde duramadıklarını, sebze ve meyveleri sulayamadıklarını ifade eden Yaşar Sayan, “Kirlilik ekili arazileri de olumsuz etkiliyor. Zarar gören köy sayısı 20’ye yakın. Çayın Şeker Fabrikası’ndan önceki bölümlerinde su daha berrak. O yüzden, kirlenmenin fabrika atıklarından ileri geldiği kanaatini taşıyoruz” dedi.

“SU OKSİJENSİZ KALDIĞI İÇİN…”

Balık ve hayvan ölümlerini yerinde inceleyen Şeker-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman ise, sulama yapmak için çaya bent çekilmesi sonucu biriktirilen suyun oksijensiz kaldığını ve ölümlere neden olduğunu savundu.

Şu anda fabrikada üretim olmadığını, dolayısıyla kimyasal atık da salınmadığını vurgulayan Sefer Kahraman, “Halen fabrikada bakım-onarım çalışmaları yapılıyor. Onun için, bizden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

“ANALİZ SONUÇLARINI BEKLEYECEĞİZ”

Ortada bir mağduriyetin olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini ifade eden Kahraman,

“Biz de dün fabrika ve işletme müdürümüzle beraber gelerek dere yatağında incelemelerde bulunduk. Suyun fabrikamız tarafından kirletilmesi söz konusu değil. Dere suyu ve telef olan hayvanlardan alınan numuneler analiz edilecek. Bu sonuçları beklememiz gerek.” diye konuştu.

“25 MİLYARLIK ARITMA TESİSİ”

Devletin fabrikaya 25 milyarlık arıtma tesisi kurduğunu da hatırlatan Kahraman, “Ayrıca fabrikamız da 8 tane çamur havuzumuz var. Kampanya dönemimizde bizim arıtma tesislerimiz çalışmaktadır. Arıtım tesisimizde su temizleniyor ve doğaya öyle salınıyor. Bu su da zaten sürekli denetleniyor” değerlendirmesini yaptı.

Sefer Kahraman, köy halkının mağduriyeti konusunda duyarlı olduklarını ve iş makineleriyle köy halkına yardımcı olmak için geldiklerini söyledi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim