Raporunu onaylatmayan engellilere normal statüde hizmet sunulacağını anlatan Eyvaz, raporlarında herhangi bir işte çalışamaz bilgisi olanların ise engelli kaydının alınmayacağını ifade etti. 4857 Sayılı İş Kanunun 30. maddesi gereği 50 ve üzerinde çalışanı olan özel sektör işyerlerinin toplam çalışan sayısının %3’ü, kamu kurumlarının ise % 4’ü kadar engelli personel istihdam etmek zorunda olduğunu kaydeden Zafer Eyvaz, engelli çalıştırma maliyetinin 1.441 lirayken çalıştırmama maliyetinin ise 2095 lira olduğunu vurguladı.
İşkur tarafından yürütülen çalışmalarla her yıl ortalama 30.000 engellinin özel sektörde ve kamuda istihdamının sağlandığını belirten Eyvaz, 2002-2015 yılları arasında 1825’i erkek, 226’sı kadın olmak üzere toplamda 2045 engellinin istihdamının sağlandığını vurguladı.
Engelli teşvikinden yararlanılması sırasında kapsama giren sigortalıların tamamının, kanun numarası seçilerek düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgeleri (APHB) ile bildirileceğini kaydeden Eyvaz, “İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlarda kursun/programın niteliğine ve kursiyer sayısına göre istihdam edilebilirliği güç olan engelli bireylere öncelik verilmektedir.
Bu kapsamda Özel Politika ve Uygulamaların Geliştirilmesine İlişkin Genelge ile engelliler ve ailelerine yönelik proje bazlı kurs düzenlenebilmektedir.
Bu kapsamda illere tahsis edilen özel bütçeler kullanılarak özellikle engellilerin ve ailelerinin gelir getirici ve istihdam olmalarını sağlayıcı mesleklerde kurslara katılması sağlanmaktadır.
Engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari ceza paraları fonundan finanse edilmek üzere, engelli bireyin işinin başında olmasını amaçlayan destekten yararlanmak için en az %40 engelli raporu olan ve Girişimcilik Eğitim Programından sertifika almış veya iş kuracağı alanda mesleki eğitim sertifikasına sahip engellinin hazırlayacağı proje sonunda kurulan işletmeye maksimum 36.000,00TL kaynak tahsis edilmektedir” dedi.
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim