1980 yılında hizmete açılan ve yaklaşık 500 kişiye ekmek teknesi olan bir zamanların en gözde alışveriş merkezi, şimdilerde geçmişteki parlak günlerini arıyor. Son yıllarda âdeta kendi kabuğuna çekilen Zafer Çarşısı’nda büyük bir durgunluk yaşanıyor. Çarşı esnafı bu durumu, piyasalarda sıcak para olmamasına ve kış şartlarına bağlıyor.


Zafer Çarşısı’ndaki durgunluk Çarşı’nın her noktasından gözlemleniyor.


“KIŞ BİZİM İÇİN ÖLÜ SEZON”
Zafer Çarşısı’nda uzun yıllardır faaliyet gösteren Cemil Çeyiz’de çalışan Mehmet Kayalar, insanların nakit sıkıntısı çektiğini ve kış aylarında paranın genellikle temel geçim kaynaklarına harcandığını belirterek, bu nedenle kış mevsiminin “Ölü sezon” olduğunu söyledi.
Mehmet Kayalar, “Kış ayları zaten çok fazla satış yapamıyoruz. Bizim için kış dönemi, ölü sezon oluyor. Zafer Çarşısı konumu itibarıyla bazı olumsuzluklar taşıyor. Mesela otopark sorunu var. Aracı olan müşteri ara sokaklara girmek istemiyor, park etse bile yürüme mesafesi olduğundan bizim çarşıya gelmekten vazgeçiyor. Dolayısıyla insanlar, şehir içindeki mağazalara yöneliyorlar.” diye konuştu.
Zafer Çarşısı’nın üst kesime hitap etmediğini ve müşteri potansiyelinin belli olduğunu dile getiren Mehmet Kayalar, “Bu sebepten Çarşı’nın kapalı olmasının bize pek bir avantajı yok. Çünkü harcama yapmaya gelen kişi buraya ısınmaya gelmez, ısınmak için gelen de zaten alışveriş yapmaz.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Kayalar

“ÇARŞI KAN KAYBEDİYOR”
Yaz aylarında satışların daha yoğun geçtiğini belirten Özdilek Bayii Mustafa Kürkcü ise asıl işi düğün sezonunda yaptıklarını ve kış aylarında esnafın üstüne âdeta ölü toprağı çöktüğünü ifade etti.
Ocak ayının Aralık ayına oranla daha durgun geçtiğini söyleyen Mustafa Kürkcü, “Yeni yılla beraber maliyetlerin yükselmesi esnafın belini büktü. Zafer Çarşısı’nı hareketlendirebilmek için bazı girişimlerde bulunuluyor ama Çarşı buna rağmen kan kaybediyor. 2016 yılının daha iyi geçmesini dilemekten başka bir şey gelmiyor elimizden.” şeklinde görüş belirtti.

Mustafa Kürkcü

“GURBETÇİLER DE OLMASA BİTİĞİZ”
Wanted Mağazası sorumlusu Samet Mazlum da kışın satışların düşük olmasından dolayı Çarşı esnafının dükkânlarını erken saatlerde kapatma yoluna gittiğini belirterek, “Satış olmadığı için esnaf dükkânını erken kapatıyor. Çarşı’nın içi de karanlık gözükünce insanlar uğramıyor. İş çıkışı gelecek olan müşteri varsa da bu şekilde kaybediyoruz.” dedi.
Çorum’a yapılan büyük alışveriş merkezinin hizmete açılmasıyla birlikte Zafer Çarşısı’nın daha da kan kaybedeceğini vurgulayan Samet Mazlum, “Kazancımızın büyük bir bölümünü şehir dışı ve yurtdışından gelen gurbetçilerden sağlıyoruz. Korkarım ki yeni alışveriş merkezi açıldığı zaman o gelenleri de kaybedeceğiz. O yüzden Gazi Caddesi gibi daha merkezî bir yerde dükkân açmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Samet Mazlum


- Elif Suar TURALI’nın Özel Haberi –

Editör: TE Bilisim