Bazı ürünlerde önce fiyat artışı yapıldığını, ardından göstermelik indirime gidildiğini vurgulayan Necati Gül, bu konu üzerinde marketlerde yaptığı gözlemlerini şu şekilde paylaştı:

“Döviz kurundaki artış nedeniyle Türk Lirasının değer kaybetmesiyle birlikte başta gıda ürünleri olmak üzere temel tüketim maddelerine zam üstüne zam geldi. Eylül ayında da enflasyon beklenenin üstünde çıktı. Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nı açıkladı. Bu program kapsamında birçok firma bu mücadeleye destek olmak için fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıp, yıl sonuna kadar zam yapmayacaklarını belirtti.

Buraya kadar her şey güzel ve hoş. Lakin birçok firmanın desteği raf oyunundan başka bir şey değil. STK temsilcisi olarak, bir market zincirinde bazı ürünlerin fiyat artışını takip etme ihtiyacı hissettim. İndirim yapılacağı belirtilen ürünlerden 500 gr. olan süzme peynirin ulusal bir market zincirindeki raf fiyatı; 02/10/2018 tarihinde 12,95 lira yerine 8,95 lira, 14/10/2018 tarihinde aynı ürün 12,95 lira yerine 10,95 lira ve 21/10/2018 tarihinde yine aynı ürün 12,95 lira yerine 08,95 lira denilmiş. Çiftçiden alınan sütte herhangi bir değişiklik olmadığı halde, 20 günlük serüvende önce bindirip sonra indirmişler.

Bu durum başka ürünlerde de var mı bilmiyorum? Sayın Bakan’ın yanında boy gösterip sonra bunu yapmak milletin aklıyla dalga geçmek değil de nedir? Pazara ve çarşıya inildiğinde bu yüzde 10 meselesinin amaç dışına çıktığını, göz boyamaktan ileriye gitmediğini gözlemlemek hiç de zor olmasa gerek. Döviz kurundaki düşüşe rağmen raf ve pazarda; düşüş oranı kadar indirim olmaması da olayın bir başka handikabı. Sonuç olarak bu durumu hükümet iyi değerlendirmeli, milletimiz raf takibini iyi yapmalı ve gerekli tepkiyi göstermelidir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim