Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, FETÖ ile mücadelenin devam edeceğini açıkladı.

Adliye Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Fethullahçı Terör Örgütü başta olmak üzere diğer terör örgütlerine yönelik yürütülen soruşturmalar ve bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik soruşturmalara 2015 yılında başlandığını açıklayan Başsavcı Yurdagül, 15 Temmuz darbe girişiminden önce 21 şüpheli hakkında tutuklama kararı verildiğini söyledi.

FETÖ terör örgütüne yönelik operasyonları 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren başlatmayı planlarken 15 Temmuz darbe girişimi olunca soruşturma işlemleri hızlandırıldığını dile getiren Yurdagül, 2017 yılının FETÖ soruşturmaları ile geçtiğini ifade etti.

"FETÖ'den 3 bin 167 şüpheli hakkında işlem yapıldı"

Soruşturmaların tamamını Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü anlatan Yurdagül, "Bugün itibariyle il genelinde 3 bin 167 şüpheli hakkında işlem yapıldı. İşlem yapılan şüphelilerden bin 311 kişi hakkında 953 iddianame ile kamu davası açılmıştır. Yargılama faaliyetinin sağlıklı yürütülebilmesi maksadıyla iddianamelerin büyük bölümünde tek şüpheli hakkında kamu davası açılması esası benimsenmiştir. İşlem yapılan şahıslardan 753 şüpheliye ait soruşturma evrakı, ikamet adresleri ve eylem yoğunluklarının gerçekleştiği yerler gözetilerek başka yer Cumhuriyet Başsavcılıklarına yetkisizlik kararıyla gönderilmiştir. Hakkında kamu davası açılmasına yer olmadığına dair karar (Takipsizlik kararı) verilen şüpheli sayısı 267'dir. Halen hakkında soruşturma yürütülen şüpheli sayısı 836'dır. Soruşturma aşamasında 1 şüpheli tutuklu bulunmaktadır. Çorum 2.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden sanıklardan 392'si tutukludur. Çorum 2.Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ üyeliği suçundan yürütülen yargılamalar sonunda bu aşamaya kadar 3 sanık hakkında beraat, 95 sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmiştir" diye konuştu.

Yargılama faaliyetleri kapsamında 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde büyük bir yoğunluk oluştuğunu dile getiren Yurdagül, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yargılamaların hızlandırılması amacıyla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci bir heyet oluşturulduğunu bildirdi.

İl genelinde FETÖ soruşturmaları yönünden operasyonel faaliyetlerin büyük ölçüde tamamlandığına dikkat çeken Yurdagül, örgütün ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturduğu ve ildeki örgütsel faaliyetler tümüyle sonlandırılıncaya kadar faaliyetler soruşturmaların devam edeceğinin altını çizdi.

'FETÖ'nün para kasası ile ilgili açıklama

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) para kasası olarak bilinen ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Sudan'da düzenlediği operasyonla yakalanarak Türkiye'ye getirilen Memduh Çıkmaz ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yurdagül, "Hakkında iddianame düzenlediğimiz bir şahıs Sudan'dan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın operasyonuyla getirildi. Bu şüpheli hakkında 2015 yılında soruşturma işlemlerine başlamıştık. Diğer il yöneticileriyle birlikte. Soruşturma işlemleri devam derken bir bahane ile yurt dışına çıkıp bir daha geri dönmemişti. Hakkında kamu davası açılmış ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyordu. Türkiye getirildikten sonra SEGBİS aracılığıyla mahkeme ilk sorgusunu yaptı. ve tutuklama kararını verdi, Şuanda başka bir cezaevinde. Biz Çorum Cezaevi'ne nakli için yazdığımız müzekkerenin cevabını bekliyoruz. Çorum'a nakledildiğinde hem devam eden yargılaması ile ilgili ifadesi alınacak hemde hukuki kesinti oluşturan iddianame tanziminden sonraki süreçte faaliyetleri ve yurt dışındaki faaliyetleri ile ilgili ayrı bir soruşturmamız var. Onlarla ilgilide sorgusu yapılacak" dedi.

"Çorum'daki 'Bylock' operasyonlarının tamamına yakını bitti"

FETÖ terör örgütü üyelerinin şifreli haberleşme ağı olan 'Bylock' ile ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında da açıklamalar yapan Başsavcı Yurdagül, "Bylockla ilgili Çorumla bağlantılı olduğu değerlendirilen 800 civarında "Bylock" hattı bulunan telefonla ilgili bilgi geldi. Örgüt üyelerinin faaliyetleri sadece bir ille sınırlı değil. Dolaysıyla buradan başka yere gönderdiğimiz 'Bylock' verileri olduğu gibi başka illerden Çorum'a gönderilen "Bylock" verileri de var. Çorum'da bin tane 'Bylock' bağlantılı soruşturma var. Bunları büyük bir titizlikle tüm aşamaları irdeleniyor. Kamuoyunda gelişmelerle ilgili bir kısım düzeltmeler yapıldı ama biz o durumda olanların çoğunluğunu tutuklamamışız diğer verilerini gözetmelişimiz. Sadece bir tutuklu vardı mahkeme aşamasında olan onunda düzeltme verisi gelince tahliyesi yapıldı. Bir kısmının 'Bylock' verileri düzeltildi ama örgüt üyeliği veya başta telefon hakkı üzerinde 'Bylock' hattı var. Şuan 'Bylock' içerikleri ile ilgili soruşturmalarımızın yüzde 1'den daha az kısmı hariç soruşturmaları tamamladık. Mor yazılımla ilgili düzeltmeler geldi. Soruşturma çerçevesinde hiçbir verisi uymayan teknik olarak 'Bylock' kullandığı gözükenler vardı. Bir mağduriyete yol açmamak için biz onları tutuklama tedbirine başvurmamıştık. Son gelen düzeltmede daha önceki işlemlerimizi teyit eder mahiyette oldu. 'Bylock' operasyonlarının tamamına yakını bitti diyebilirim. Mor yazılımla ilgili 50 civarında düzeltme yaptık diyebiliriz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"2017 yılında 35 DAEŞ, 11 PKK-KCK-YDG-H şüphelisi hakkında işlem yapıldı"

Diğer terör örgütlerine yönelik soruşturmalar hakkında da bilgiler veren Başsavcı Yurdagül, "FETÖ dışında 2017 yılında diğer örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar kapsamında DAEŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen soruşturmalar kapsamında 35 şüpheli hakkında işlem yapıldı. PKK, KCK, YDG-H terör örgütü suçu üyeliği suçundan da 11 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim