Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Baş, yaptığı görevine ilişkin değerlendirmede bulunarak “Dünyanın benzeri yardıma ihtiyacı olan ülkelere dil, din, ırk gözetmeden ulaşılması ve elimizden gelen yardımın yapılması insanlık ödevi ve görevidir. O nedenle ülkemizin sunduğu bu sağlık hizmetine minnetle ve takdirle yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum”” ifadelerine yer verdi.

Mogadişu Somali -Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2012 yılında ilk olarak bir sahra hastanesi olarak kurulduğunu ve ardından 2014 yılında 300 yataklı modern bir Türk hastanesi olarak inşa edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Baş, “Halen Somali ve Türkiye hükümetleri arasındaki bir protokole dayalı olarak eğitim ve araştırma hastanesi olarak faaliyetini sürdürmektedir” dedi.

Bu protokol dâhilinde Eylül 2016-Nisan 2017 tarihleri arasında HİTÜ Tıp Fakültesi’ni temsilen Somali’de görevde bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Baş, kendisi tarafından 6 ay süre zarfında, bin civarında biyopsi raporlandığını ve 200 civarında bizzat kendisi tarafından ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldığını, böylece tanı ve tedaviye yön verildiğini de belirterek, bunlara ek olarak, diğer kliniklerle iletişime geçildiğini ve Somali’de ilk sayılabilecek yayınların çalışmalarının başlatıldığını da sözlerine ekledi.

HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise konu ile ilgili değerlendirmede bulunarak, “Üniversitemizin koymuş olduğu hedef ve amaçlar doğrultusunda hareket edildiğinde sadece ülkemizde söz sahibi değil, uluslararası ülkelerde de böylesi gurur verici çalışmalarda yer alınabilmesi mümkün oluyor” dedi.

Alkan, “Üniversite Kurmak Değil, Üniversite Olmak” sloganıyla hareket ettiklerini belirterek “Üniversite olmak bir kültürdür, kurumsal ve zihinsel bir dönüşümü gerektirir. Kolay olan ilki yüksek liseleri, zor olan ikincisi ise dünya ölçeğinde bilim ve eğitim kurumu olma sonucunu doğurur. Biz zor olanı, yani ‘üniversite olmayı’ seçtik. Üniversitemiz tüm çaba ve gayretleriyle bugün tıp eğitimi verebilecek yetkinliğe erişmiştir.” diye konuştu.

Alkan, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Baş’a Mogadişu Somali Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki göstermiş olduğu başarılarından dolayı kendisini tebrik etti. (Haber Merkezi) mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language: AR-SA'>Bu duygularla bir kez daha tüm hemşerilerimin bayramını kutluyor, daha aydınlık, barış ve adalet içerisinde yaşayacağımız günlerde buluşmak dileğiyle saygılarımı sunuyorum.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim