Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası dolayısıyla “Organ Bağışı’nın Türkiye’deki Durumu” konulu bir konferans düzenlendi.
Hastane Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen etkinliğe Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, İl Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Barış, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Hastane yetkilileri ve organ nakli bekleyen çok sayıda hasta yakını katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açış konuşmasını yapan Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağış Haftası düzenlendiğini anımsatarak, Türkiye’de tedavisi sadece organ ve doku nakli ile olan hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Organ nakli bekleyen hastalara empati ile yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, “Sağlıklı insanlar olarak biz de bu durumu göz ardı etmemeliyiz. Şifa bekleyen bu hastalarımıza empati ile yaklaştığımızda organ bağışı yapmanın ne kadar ulvî bir duygu olduğunun farkında oluruz. Bütün gün hastane köşelerinde belki aylarca belki yıllarca gözyaşı içerisinde bekleyen anne babalar var. Gelin hep beraber şifa bekleyen hastalara imdat olalım, onlara hayat tanıyalım. Düşünün bir kere sevdiklerimizden birinin organ nakline ihtiyaç olursa ne yaparız? Onları yaşatmak için nelerden vazgeçebileceğimizi bir düşünün bir gün bile daha fazla bizimle kalması için neleri feda edebileceğimizi ve bu durumdaki binlerce gözü yaşlı insanı? organ bağışına gereken desteği verelim ve duyarlılık gösterelim., unutmayalım ki yarın bizlerde bu hastalar ile beraber organ nakli olabilme umudu içinde kalarak ömrümüzü tamamlayabiliriz. Çorum halkımızın da organ bağışında bulunması hususunda gerekli katılımın sağlanmasını temenni eder, ilimizdeki etkinlik ve konferansımıza bizlere destek veren tüm katılımcılarımıza teşekkür ederim.” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın ise organ bağışında bulunmanın İslâm dini açısından herhangi bir sakıncası olmadığını ifade etti.
Etkinlik, organ bağışında bulunan hasta ailelerine plâket sunulmasının ardından katılımcılara verilen kokteylle sona erdi. (Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim