Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ın yakından ilgilendiği uygulama kapsamında öncelikle üniversitede Çölyak hastası öğrencilerin tespit edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Çalışma sonunda Çölyak tanısı konmuş öğrencilere öğle yemeklerinde tüketebilmeleri için glutensiz ekmek temin edilecek. Ayrıca, Gıda Mühendisliği bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü'nde de Çölyak hastalarının sağlıklı bir şekilde tüketebileceği ekmek üretimi için de çalışmalarda son aşamaya gelindi.
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy, günümüzde farkındalığı giderek artan Çölyak hastalığının, genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle şekillenen bağışıklık sisteminin buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan 'gluten' adlı tahıl proteinine karşı verdiği aşırı duyarlılıktan kaynaklandığını söyledi.
Çölyak hastalığının bireylerin gluten proteinini vücutlarına aldıkları taktirde ince bağırsaklarında ortaya çıkan bir hassasiyet sonucunda çeşitli yan etkilerle birlikte seyreden bir hastalık olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Türksoy, "Bu hastalığın gelişmesiyle birlikte de besinlerden almaları gereken besin emilimi vücut tarafından gerçekleşmiyor. Bu hastalığın tek tedavisi ise ömür boyu sürmesi gereken glutensiz bir diyet ile yaşamak zorunda olmaları. Bazı insanlarda bu alerji ömür boyu sürse de farkına varmadan yaşayabilmelerine rağmen bazı kişilerde alerjinin boyutu çok yüksek olabiliyor. Havada asılı partiküllerden bile rahatsız oluyorlar. Bu da tabi ki özellikle beslenme kültürümüz dikkate alındığında ekmek bizim sofralarımızın vazgeçilmezi. Dolayısıyla bu kişiler için alternatif beslenme tarzları, beslenme biçimlerinin ve yeni ürünlerin formülasyonlarının geliştirilmesi gerekmekte. Bu durumda özel bir bilgi ve deneyimin yanı sıra özel bir teknoloji istiyor" dedi.
Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi olarak Çorum'da Çölyak hastalığı konusunda yapılan çalışmaların oldukça sınırlı olduğunun farkına vardıklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Türksoy, Tıp Fakültesiyle birlikte ortak bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
Çalışmanın farklı aşamalardan oluştuğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Türksoy, "Yaptığımız araştırmalarda öncelikle Çorum'daki Çölyak hastalarının sayısının kesin tespitine yönelik bir çalışma olmadığını fark ettik. Tıp Fakültesi bünyesinde, konusunda uzman öğretim üyelerimizle birlikte bir grup oluşturarak üniversitemize bir proje sunduk. Projemiz kabul edildi. Projemizin ilk aşamasında merkez ve ilçeleri kapsayacak şekilde, il ve ilçelerin nüfusunu homojen bir şekilde temsil edecek örnek büyüklükleri dikkate alınarak genel kapsamlı bir Çölyak tarama testi yapacağız. Bu amaçla, önceden belirlenecek noktalarda parmaktan alınacak bir damla kan ile IgA antikorlarına bağlı olarak Çölyak hastalığının tespitine yönelik ücretsiz Çölyak taraması yapılacak. Burada mevcut bireylerimizin sayısının saptanmasının yanı sıra bugüne kadar bu hastalıkla alerjik reaksiyonu gösteren ancak belki de farkına varmayan kişilerin de sayısının ortaya konması bizim için oldukça önem arz etmekte. Bu çalışmanın, ilimizde mevcut olan sayının kesinleştirilmesi ile hem çalışmalara yön verilmesi hem de istatiksel veri boşluğunun doldurulması açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu tarama testlerinin yanı sıra belirli aralıklarla halkımıza ücretsiz olarak bilgilendirme konferansları verilecek. Bu konferanslarda sadece Tıp Fakültesi ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri değil Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen öğretim üyeleri konuk edilecek. Çölyak hastalığı beslenme, tıbbi, psikolojik gibi her boyutuyla değerlendirilerek halkımız bilinçlendirilecek. Ayrıca piyasada mevcut olan ürünler, beslenmede yapılan yanlışlar, alternatif diyet planlamaları ve benzeri uygulamalarla da yine eksik bilgiler yerine oturtulmaya çalışılacak. Konusunda uzman kişilerle konferanslar düzenlenecek" şeklinde konuştu.

"GLUTENSİZ EKMEK ÜRETİMİNDE SONA YAKLAŞILDI"
Hitit Üniversitesi tarafından üretimi planlanan glutensiz ekmek ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy, "Bu konuda Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı'nda gluten içermeyen farklı alternatif bileşimler kullanılarak hazırlanmış formülasyonlar üzerinde Ar-Ge çalışmaları hızla devam ediyor. Alerjik bireylerin rahatlıkla tüketebileceği ancak bizim damak tadımıza en yakın olan hazır karışım un formülasyonları üzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız sona yaklaşmakta. Ürünlerimizi somut olarak elde ettik. Bu ürünlerin raf ömrü çalışmaları ile tüketime sunulmadan önce akredite bir kurum tarafından gluten içermediği yahut izin verildiği oranlarda içerdiğine dair onayın alınması gerekiyor. Bu aşamalardan sonra ürünümüz başta halkımız olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bu alerjik hastalıktan muzdarip olan kişilerin tüketimine sunulmuş olacak" ifadelerini kullandı.

ÇÖLYAK HASTASI ÖĞRENCİLER İÇİN GLUTENSİZ EKMEK TEMİNİ
Üniversitede eğitim gören Çölyak hastası öğrencilere glutensiz ekmek temini için çalışma yaptıklarını anlatan Yr. Doç. Dr. Türksoy, "Merkez ve ilçelerdeki Çölyak hasta sayımızı bilmediğimiz gibi üniversitemiz kapsamındaki öğrencilerimizden de bu hastalığa sahip olan bireylerimizin olup olmadığını merak ettik. Bununla ilgili de bir çalışma yapıldı. Öğrencilerimiz bütün günlerini kampüs içerisinde geçiriyorlar. Dolaysıyla öğle yemekleri veya kantinden alışveriş yaptıkları taktirde bu onlar için çok büyük bir eksiklik. Bunu giderebilmek adına web sayfasından duyuru yaptık. Çölyak hastası olduğunu bilen öğrencilerimizin Sağlık Kültür Daire Başkanlığı'na başvurduğu takdirde onlara öğle yemeklerinde tüketmek üzere gerekli ekmek veya benzeri desteğin yapılması konusunda bir hizmet sağlayacağız" dedi.
Editör: TE Bilisim