Çorum İdare Mahkemesi’nde açılan davalar birer birer sonuçlanmaya başladığını ifade eden Öztürk, “Birçok ilde mahkemelerce verilen iptal kararları Çorum İdare Mahkemesi’nce de verilmeye başlanmış Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yönetici değerlendirme süreçlerinde takındığı yanlı, haksız ve hukuksuz tutumları mahkeme kararlarında bir bir ortaya konmuştur” diyerek, bu kapsamda Ziya Gökalp İlkokulu eski Müdürü İlhami Sarmaşık’ın hukuk mücadelesini kazandığını söyledi.
Okul müdürlerinin mülakat veya sözlü sınavla belirlendiğini ve Milli Eğitim tarihinin en büyük kadrolaşma politikasının izlendiğini kaydeden Öztürk, eğitimde yaşanan tasfiye sürecinde, şube müdürleri, okul müdürleri ve müdür yardımcılarının görevlerinden alındığını ve eğitim sisteminde bir kez daha kaosa ve güvensizliğe yol açıldığını, çalışma barışının ise büyük bir darbe aldığını dile getirdi.

“YAPILAN HAKSIZLIKLAR HUKUK DUVARINA ÇARPTI”
Öztürk, başından sonuna siyasal kadrolaşma operasyonu olarak gerçekleştirilen eğitim yöneticilerinin değerlendirilmesi, görevlendirilmesi ve görevden alınmasına ilişkin uygulamaların hukuktan, adaletten ve objektiflikten yoksun olduğunu vurgulayarak, “Okul müdürlerin değerlendirilmesi sürecinde çok sayıda okulda “adrese teslim” görevlendirmeler yapılmıştır. Sözlü sınav üzerinden yapılan atamalar ile liyakat ve objektiflikten yoksun olarak yapılan görevlendirmeler birer birer yargıdan dönmeye başlamıştır” dedi.
Eğitim-Sen yönetim kurulu üyeleri ve Ziya Gökalp İlkokulu eski Müdürü İlhami Sarmaşık’ın da hazır bulunduğu basın toplantısında Mehmet Öztürk, şunları dile getirdi:
“Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine ilişkin Yönetmelik kapsamında Okul Müdürlerinin değerlendirmesi sonucu görevden alınmasına ilişkin açılan davalarda mahkemeler görevden alınan idarecilere yapılan haksızlık ve hukuksuzlukları ortaya koymaya devam etmektedir.
Bu kapsamda Çorum İdare Mahkemesinde açılan davalar bir bir sonuçlanmaya başlamıştır. Birçok ilde mahkemelerce verilen iptal kararları Çorum İdare Mahkemesi’nce de verilmeye başlanmış Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönetici değerlendirme süreçlerinde takındığı yanlı, haksız ve hukuksuz tutumları mahkeme kararlarında bir bir ortaya konmuştur.

“MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN”
Mahkeme kararlarına göre yönetici görevlendirilmelerinde liyakatın değil sendikal ve siyasal referansların belirleyici olduğu Çorum İdare Mahkemesinin 2015/242 karar nolu belirlemesiyle haksızlık yapıldığı belirlenmiştir. Ziya Gökalp İlkokulu Müdürü aynı zamanda üyemiz olan İlhami Sarmaşık’a değerlendirmede 75 puanın altında verilerek okul müdürlüğü uzatılmamıştı. Değerlendirmenin haksız ve hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile Çorum İdare Mahkemesi’ne başvurulmuş, Çorum İdare Mahkemesi üyemizi haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Mahkeme kararı şu şekilde açıklanmış adeta bir hukuk dersi verilmiştir.
Bu mahkeme kararından sonra ikinci bir değerlendirme sürecinin başlatılması yeni bir hukuksal süreç daha başlatacaktır. Yapılması gereken Çorum İdare Mahkemesi’nin kararında net bir şekilde açıklandığı gibi haksızlığın giderilmesidir.
Bu açıdan okul müdürünün 30 gün içinde göreve iade edilmesi hukuksal bir zorunluluktur.
Anayasanın 138. maddesinde belirtilen, "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı haksızlıkları düzeltmeli ve yöneticilik görevlerini haksız şekilde aldığı tüm yöneticilere hakkını iade etmelidir.
Eğitim Sen olarak, yöneticilik görevi haksız şekilde sona erdirilen bütün eğitim emekçilerinin yanında olacağımızı kamuoyuna bir kez daha açıklıyoruz.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim