15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan liderler zirvesinde ele alınan ve yargının bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla mini bir anayasa paketi yapılması hedefiyle üç partiden birer temsilcisinin katılımıyla oluşturulan Anayasa Komisyonu, ikinci turun üçüncü toplantısını gerçekleştirdi.
3 partinin temsilcilerinden oluşan komisyon üyeleri toplantıda YÖK'ün kaldırılması konusunda uzlaşılırken, YÖK'ün yerine kurulacak ve “bilimsel, idari ve mali özerkliği” güvence altına alacak yeni sistemde uzlaşılırsa Anayasa'nın ilgili maddelerinin değiştirileceği belirtildi.
AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan komisyon bir süredir gündemde olan HSYK'nın Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye bölünmesinden ise vazgeçildi.
Komisyon üyeleri bir süre önce gündeme gelen Yüce Divan yetkisinin Anayasa Mahkemesi'nden alınması konusunda da geri adım attı. Çalışmalarını tamamlayan komisyonun raporunun yazım aşamasının ardından parti liderlerine bir sunum yapması öngörülüyor.
(Milliyet)
Editör: TE Bilisim