Kabulde, Saraç, YÖK ve Türkiye'deki bütün üniversitelerce hazırlanan ortak açıklamayı okudu.
YÖK ve üniversitelere TBMM'ye verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Kahraman, "15 Temmuz'da ülkemiz, devletimiz bir saldırıya maruz kaldı. Bir grup hayta bir grup milli değerleri, hassasiyetleri törpülenmiş kişiler bir isyan teşebbüsünde bulundular. Şükrederiz ki akamete uğradı." ifadesini kullandı.
Yaşanan olaydan "Türkiye'de darbe yapmanın artık mümkün olmadığı" dersinin de çıkartıldığına değinen Kahraman, 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye'de parlamenter sistemde yaşanan on yedinci darbe girişimi olduğunu vurguladı.
Türkiye'de daha önce yaşanan darbeler ve darbe girişimlerinin hiçbirinde Meclis'e dokunulmadığını, savaşlarda dahi bazı mekanların korunduğuna değinen Kahraman, Meclis'in bombalanmasının hiç kimsenin aklına gelmeyeceğini ancak milletin üzerine ateş açanların Meclis'i de bombaladığını bildirdi.
"Yaralar sarılırken hukuka uygun hareket edilecektir ama sorumlular gereken ölçü ve ağırlıkta cezalandırılacaklardır" diyen Kahraman, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesi Meclis'te yaşananları anlattı.
Konuşmaların ardından Kahraman ve beraberindeki rektörler, TBMM Genel Kurulu salonuna girdi.
Kahraman ile birlikte divanda, İdare Amirleri AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de yer aldı. Rektörler de Genel Kurul sıralarına oturdu.
Kahraman, burada yaptığı kısa konuşmada, Meclis'in bombalandığı sırada Genel Kurul'da olduklarını anımsatarak, "Biz siperdeydik. Gece AK Parti CHP ve MHP yöneticileriyle bir aradaydık. Meclis kapanmamalı, kapanmayacak. Gemilerden sadece fareler kaçar. Kaptanlar kaçmaz." dedi.
Bütün partilerle ortak bir deklarasyon da yayınlandığına değinen Kahraman, "Ne istiyorsunuz bu milletten, ne yapacaksınız? 10'dan fazla ses bombası, F-16'dan üç bomba, helikopterden sürekli ateş... Bunu Türkiye adına mı yapıyorlar? Hayır" ifadesini kullandı.
Kahraman, konuşmak isteyen YÖK Başkanı Yekta Saraç ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak’a söz verdi.
Yapılan konuşmaların ardından YÖK Başkanı ve Rektörlere Meclis gezdirildi. Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın da katıldığı ziyarette Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu o gece yaşananlarla ilgili rektörlere bilgiler verdi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim