Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç.Dr. Sinan Zehir, yoğun bakım ünitelerinin bir hastanenin olmazsa olmazları arasında olduğunu ve yüksek riskli hastaların bu bölümlerde tedavisinin sürdürüldüğünü belirterek, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinin de bu konuda öne çıktığını dile getirdi.
Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr.Ömer Sobacı, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı ve Anestezi Ana Bilimdalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yeliz Şahiner’in de katıldığı basın toplantısında konuşan Zehir, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’ne başka illerden de hasta gelmeye başladığını kaydetti.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı da konuşmasında 5 farklı servis ve88 yatak ile yoğun bakım hizmetinin devam ettiğini anlattı. Yoğun bakım hizmetleri alanında uzman ilgili branş doktorlarının yanısıra sertifikasyon eğitimlerini tamamlamış nitelikli 118 hemşire, 49 hastabakıcı, 1 solunum fizyoterapisti,4 fizyoterapist, 14 dezenfeksiyon çalışanı ile çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Prof.Dr. Mete Dolapçı, yüksek hayati riski bulunan hastaların takip edildiği Anesteziyoloji ve Reanimasyon yoğun bakım kliniğinde ise bir profesör, bir yardımcı doçent olmak üzere iki öğretim üyesi, 11 anestezi uzmanı, 30 yoğun bakım sertifikasyonu eğitimini tamamlamış hemşire, 1 solunum fizyoterapisti, 10 hastabakıcı, 2 dezenfeksiyon çalışanı ile dünya standartlarında hizmet sunulduğunu vurguladı.
Son bir yılda 10235 yetişkin ve2538 yeni doğan hastanın takip ve tedavisinin gerçekleştirildiğini belirten Prof.Dr. Dolapçı, ayrıca 2. ve 3. Basamak yoğun bakım ünitesinden faydalanmak amacıyla 341 hastanın başka illerden sevk edildiğini belirtti.
Daha önce 3.basamak yoğun bakım hizmeti verilememesi nedeniyle yapılamayan büyük ameliyatların bu ünitelerin açılması ile birlikte rahatlıkla yapılabilir hale geldiğini de söyleyen Prof.Dr. Dolapçı, “Acil Hastalara da yoğun bakım desteği verilebildiğinden dolayı pek çok vatandaşımızın hayati tehlike içeren durumları da kontrol altında tutulabilmiş ve ileri yaşam desteği verilerek hayatta kalabilmeleri sağlanmıştır. Son dönem kanser hastalarının ve yoğun bakım ihtiyacı olan tüm hastaların her türlü tedavi, beslenme ve bakımları konusunda deneyimli ve sertifikalı ekibimiz ile başarıyla gerçekleştirilmektedir.
Hastalardan diyaliz ihtiyacı gerekli olanlara yatak başında başka herhangi bir üniteye transfer edilmeden diyaliz işlemi yapılabilmektedir. Tüm hastalar beslenme ekibi tarafından günlük olarak değerlendirilmekte ve uygun beslenme sağlanmaktadır. Hastalarda yatak yarası gelişmemesi için hastalar günde en az 4 kez deneyimli personel tarafından değerlendirilmekte ve özel cilt bakımı yapılmaktadır. Hastalara günde en az 3 kez el, ağız, yüz ve tüm vücudun hijyenik bakım ve temizliği yapılmaktadır. Haftada en az bir kez tüm hastaların banyo, tırnak kesimi vb. bakımları gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.
Toplantıda konuşan Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Ömer Sobacı da yoğun bakım hizmetlerinin dünya standartları seviyesinde verildiğini, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yapılan afiliasyon anlaşması sonrası verilen hizmet kalitesinin çok yükseldiğini ve birçok başarılı girişimin yapılabilir hale geldiğini kaydetti.
Yakın zamanda hastanede çocuk yoğun bakım açılması için çabalarını sürdürdüklerini belirten Uzm. Dr. Ömer Sobacı, ayrıca hastalarını görmek isteyenlerin de kapalı ortamda kamera yardımı ile yatan hastalarını belirli zamanlarda görebildiğini vurguladı.




(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim