Hayvan Pazarı’nın açılışı ile birlikte besi yaptıkları hayvanlarını satılığa çıkaran çok sayıda vatandaş, canlı hayvan kilosunun 11-12 liradan satıldığını ve bu hayvanlardan en kötü şartlarda %50 oranında et çıktığını kaydederek, uygun fiyata alınan etin yüksek fiyatlara satıldığını iddia ettiler.
24 liraya kesim yapıldığını anlatan Necmi Toprak isimli üretici canlı hayvan kilosunun ise 11-12 liraya satıldığını anlatarak 24 liraya mal olan etin kilosunun halka 40 liraya satıldığını dile getirdi. Birkaç hayvan alındığında fiyatının peşin ödendiğini, toplu alımlarda ise ödemenin biraz uzayabildiğini kaydeden Toprak, kesim yapıldığında sakatatı ve derisinin fiyata eklenmediğini kesim yaptıranın buradan da para kazandığını anlattı. Bir besinin 8 ay sürdüğünü ve hayvan başı 2 bin 500 lira harcama yapıldığını belirten Necmi Toprak, ayrıca bunun dışında veteriner masrafı ve evrak masraflarının da eklendiğini, iyi bir dananın ise 4.5-5 bin liraya alıcı bulması nedeniyle üreticiler olarak para kazanamadıklarını vurguladı.
Pazarın bir süredir kapalı olduğunu ve açıldığında Pazar alanını çamur içinde bulduklarını anlatan Toprak, başka illere de satış için gittiklerini ancak bazılarında kapalı alanlar bulunduğunu bu nedenle hem hayvanların hem de satış için gidenlerin rahat ettiğini kaydetti. Hayvan Pazarı’nın üzerinin kapatılmasını ve daha elverişli hale getirilmesini istediklerini belirten Necmi Toprak ayrıca hayvan sevki konusunda da sıkıntı çektiklerini dile getirdi.

SEVK SIKINTISI ÇEKİYORUZ
Hayvan almak için ya da satmak için pazara geldiklerinde sevk sıkıntısı ile karşılaştıklarını anlatan Necmi Toprak, hayvan pazarından hayvanı alıp başka bir yere götürerek kayıt ettirilmek istendiğinde sevk kağıdı istendiğini bu sevk kağıdının da hayvanın bulunduğu yerden alınabildiğini vurguladı. Hayvan Pazarında bulunan veterinerlerin sevk kağıdı vermediğini anlatan Toprak, “hayvanların hepsi kayıtlı zaten bilgisayardan bakıldığı an bu hayvanlar çalıntı mı değil mi alıcısı vericisinden belli oluyor ancak sevk kağıdını hayvanın kayıtlı olduğu yerdeki veterinerden almamız gerekiyor. Evrak işleri alım satımları da hayvan kesimini de sıkıntıya sokuyor” dedi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim