Yeşilay Derneği’nin organize ettiği gece Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan geceye Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Hitit Üniversitesi Genel Sekreteri Erdal Kanık, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Arslan, Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Kır, İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı, İl Müftü Vekili Abdullah Pamuklu, İl Dernekler Müdürü Mustafa Bayrak, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Erçen Diken, Çorum AMATEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere, Yeşilay Şube Başkanı Dr. Türker Ejder, Yeşilay Derneği Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, “Benim Kulübüm Yeşilay” projesi mimarlarından Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Öğretim Görevlisi Canan Uğurdağ, HİTÜ Genç Yeşilay Kulübü yönetici ve üyesi gençler ile çok sayıda Yeşilay gönüllüsü katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yeşilay Başkanı Türker Ejder, bir yıl önce devraldıkları göreve layıkıyla yerine getirme gayreti içinde olduklarını söyledi. Bugüne kadar toplumla ve gençlikle kucaklaşmayı, onları her türlü zararlı alışkanlıktan ve bağımlılıktan korumayı ve kurtarma hedefi uyarınca birçok faaliyete imza attıklarını söyleyen Ejder, kısa sürede yaptıkları çalışmalarda Çorum Yeşilay’ı ülkede ilk 10 arasına sokmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Yeşilay olarak Alkol tütün, madde, kumar ve son yıllardaki gelişen teknolojiye paralel olarak teknoloji bağımlılığı ile mücadeleye büyük önem verdiklerini ifade eden Ejder, geçen yıl güçlü bir yönetim ile işe başladıklarını, bir yıl gibi kısa sürede bir çok etkinliği hayata geçirdiklerini, Velipaşa Camii yakınındaki 4 katlı binada Türkiye’de 8. Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)’ı hizmete açtıklarını, Türkiye’nin az sayıdaki bulunan Yeşilay Kültür Merkezi’nin de kısa sürede faaliyete geçeceğini bildirdi.

REHABİLİTASYON MERKEZİ İÇİN ARSA

Türkiye’de 2017’de 940 gencin uyuşturucudan öldüğünü, yoğun bir mücadele ile bu rakamın 2018 yılında 380’e indiğini belirten Türker Ejder, ilimizde 13 yaş altında sigara içme oranının yüzde 10’larda olduğunu, ayrıca ilimizde faaliyet gösteren AMATEM’lerde yatarak tedavide başarı oranının 1.5 yıl içinde yüzde 12’ler düzeyinde olduğunu, Yeşilay’ın uyuşturucu ile mücadelede konusunda dünyanın bir çok ülkesinde yapılan araştırma sonucunda hazırladığı Rehabilitasyon Merkezi projesini Çorum’da da uygulamaya koyacaklarını açıkladı.

Vali Mustafa Çiftçi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların desteği ile Yeşilay’a sağlanacak 5 dönümlük arsa üzerine ülkede ilklerden olacak Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi’ni kurmaları halinde ilimizde uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede yatarak, ayakta tedavi ve rehabilitasyonu içeren komplike bir tedavi ile başarı oranlarının artacağına inandıklarını söyleyen Türker Ejder, buraya gelecek bağımlıların 6 ay boyunca tedavi göreceğini, arsanın tahsisi ile ilgili yazışmaların devam ettiğini ifade etti.

ÖZTÜRK’TEN ÖVGÜ

Türkiye’de Yeşilay Derneği’nin kuruluş sürecinden beri yürüttüğü çalışmalar hakkında da geniş bir sunum yapan Ejder daha sonra Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün gece ile ilgili mesajını izletti. Çorum Yeşilay’ın gerçekten çok hızlı bir giriş yaptığını söyleyen Öztürk, “Türkiye’de 8. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni Çorum’da açtık. Yine Yeşilay Kültür Merkezi’ni de açıyoruz. Önümüzdeki dönemde dünyada bağımlılıkla mücadeleye öncü olmaya adayız. Türkiye ve dünyada tüm bağımlılıklara karşı çocukları gençleri ve geleceği kurtarmayı hedefliyoruz. Çorum Yeşilay Şube Başkanı Türker Ejder Bey ve ekibine çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YÜKSEL: “TÜM TOPLAMA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Gecede daha sonra kürsüye Vali Yardımcısı Recep Yüksel çıktı. Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı “Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz” kısa filminin ülkede büyük ilgi gördüğünü hatırlatan ve Yeşilay Genel Başkannı Mücahit Öztürk’ün Çorum için söylediği sözlerin de bu filmi doğruladığını anlatan Vali Yardımcısı Yüksel, “Çok kısa sürede ilimizin bağımlılıkla mücadelede ne kadar hızlı ilerlediğini görmüş olduk. 81 il arasında birkaç il arasına kısa sürede girebilmemiz yapılan çalışmaların başarısını ortaya koyuyor. Burada özellikle sigara ve madde bağımlılığı konusundaki istatistiki bilgiler aslında pek iyi görünmüyor. Dışarıdan cazibe merkezi olan ilimizde bazı alışkanlıkların değiştiğini görüyoruz. Sigara bağımlılığında ilk 10-15 il arasında olmamız, uyuşturucuda hızlı bir ilerleme olması, maddelerin geçiş noktasında olmamız son zamanlarda üretim ve kabul noktası olma riskini de doğurdu. Bu konuda tüm kurum ve kuruluşlar el birliği ile çalışıyor ancak yeterli olmuyor. Riskleri hızlı şekilde bertaraf etmemiz için tüm Çorumluların gönül birliği, güçbirliği, elbirliği, yapması zorunludur. Bu konuda tüm toplumun desteğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

GÜZEL SANATLAR LİSESİ’NE ALKIŞ

Milletvekillerinin yolladığı telgrafların okunması ile devam eden gecede Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmeni Hakan Tekneci yönetimindeki öğrencilerin korosu muhteşem bir konser verdi. Gecenin sürprizi İsmail Kakaç İlkokulu’ndaki “Benim Kulübüm Yeşilay” etkinliğinde babasına sigarayı bıraktıran minik Yusuf’ın babası Nurullah Sağlamkaya tarafından yazılarak bestelenen Yeşilay şarkısı oldu. Küçük Yusuf seslendirdiği Yeşilay Şarkısı ile büyük alkış aldı.

ÖDÜL TÖRENİ

Gecenin sonunda ise Yeşilay’a katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara plaketleri takdim edildi. Türker Ejder ilk olarak Yeşilay Çorum Şubesi’nde beraber görev yaptığı Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerini tek tek sahneye davet ederek alkışlattı. Daha sonra ise plaket törenine geçildi. Buna göre Vali Mustafa Çiftçi’nin plaketini Vali Yardımcısı Recep Yüksel aldı. Yeşilay Derneği’nin bugünlere gelmesinde büyük emeği geçen ve annesinin rahatsızlığı nedeni ile göreve Türker Ejder’e devreden Atila Alpay’a ise plaketini Vali Yardımcısı Recep Yüksel takdim etti. Daha sonra sırası ile Halil İbrahim Kaya, Erdal Kanık, Abdullah Pamuklu, Ömer Arslan, Ömer Sobacı, Hüseyin Kır, Doç. Dr. Özlem Erçen Diken, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere, Prof. Dr. Meral Demiryürek, Canan Uğurdağ, Arap Ballı, Hakan Tekneci’ye de plaketleri protokol üyeleri ile Yeşilay Derneği yöneticileri tarafından takdim edildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim