Aynı zamanda MÜSİAD Çorum Şubesi Bilişim Sektör Kurulu Başkanı olan Beyoğulları, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“MÜSİAD olarak uzun yıllardır farklı şekillerde sektörde kendini gösteren ve özellikle son haftalarda gündeme gelmiş olan ve yabancı bilişim firmaları tarafından uygulanan Türk firmalarının İran ile iş yapmalarını engellemeye yönelik ambargo haberlerini yakından takip etmekteyiz.

Her şeyden önce şunu açık ve net bir şekilde ifade etmek isteriz ki, Türkiye’de yerleşik yerli ve milli yazılım üreticileri, yurt dışı menşeli yazılımlara alternatif olabilecek hazır yazılımları veya bunların alternatiflerini, görev verilmesi durumunda geliştirebilecek insan kaynağına, bilgi birikimine ve tecrübeye sahiptir.

Haberlerde bahsi geçen ambargonun, bugüne ait bir sorun olmadığının ve uzun yıllardır bu dayatmaların devam ettiğinin farkında olduğumuzu belirtmek isteriz. Sorun şu an sadece belirtilen yazılımların kullanımları ile sınırlı iken; ileride daha büyük sorunları beraberinde getirebilmesi muhtemeldir. Şirketler için hayati önem taşıyan veri kayıplarının önüne geçebilmek adına, bugünden itibaren geleceğimizi güvence altına alacak yerli ve milli yazılım konusunda kararlar almak zorundayız.

Bugün Teknoparklarda, AR&Ge merkezlerinde veya bunların dışında yer alarak faaliyet gösteren binlerce firmamız ve bu firmalarda çalışan on binlerce yetişmiş iş gücümüz ile yerli ve milli tüm yazılım ihtiyaçlarını karşılayabilecek alt yapıya sahip olan sektörümüz, bu sorunların üstesinden gelebilecek düzeydedir.

Bu kapsamda öncelikli olarak yabancı yazılım firmaları ile yapılan sözleşmelerin Türkiye hukukuna uygun ve ileriye yönelik firmalarımızı/kurumlarımızı güvene alacak bir hâle getirilmelidir. Ayrıca Turquality gibi devlet teşviklerinde yabancı yazılımların destekten çıkarılarak yerlerine, milli alternatif yazılımların desteklenmesini sağlayacak mekanizmaların oluşturulması şarttır. Ülkemizin gelişiminde önemli rol alacak olan Savunma Sanayi, FATİH, Türkiye Gen Projesi ve bunun gibi ulusal projelerde, yazılım ve donanım ürünlerinin özellikle ve mutlaka yerli üreticilerden temin edilmesi zorunludur.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim