Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 47. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde İzmit’te yapıldı.
TGF Heyeti, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Ocak 1923’de ilk ve tek basın toplantısını gerçekleştirdiği Kocaeli Kasr-ı Hümayun Köşkü’ndeki anlamlı törene de katıldı.
Genel Başkan Atila Sertel törende yaptığı konuşmada, “Büyük Atatürk’ün de işaret ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti birlik ve beraberlik içinde, bölünmez bir bütün olarak dimdik ayakta durmaya devam edecektir” dedi.
Toplantı sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde, basının çeşitli sorunlarına değinilirken, yerel basının resmi ilan gelirlerinde gereği kadar iyileştirme yapılmadığı, buna karşılık yaygın basın için ilave kazanımlar getirildiği vurgulanarak, “Vasıflı gazeteler için getirilen yeni kriterler, yayın yapılan il ya da ilçelerdeki nüfus oranları dikkate alınmadan getirilmiş, bu durum da adil olmayan bir tabloyu ortaya çıkarmıştır. Gazetelerin zorunlu kadro ve tiraj kriterlerinin, yayın yapılan il ya da ilçelerin demografik yapıları da dikkate alınarak yeniden belirlenmesi elzemdir.” denildi.
Türkiye’nin, basın özgürlüğü açısından ne yazık ki evrensel standartların çok gerisinde olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde, “Gizli ya da açık sansür basın özgürlüğüne ağır darbedir ve maalesef son yıllarda ülkemiz medyasının adeta kabusu olmuştur.” ifadesi kullanıldı.
Başkanlar Konseyi sonuç bildirgesinde, egemenlerin “böl-parçala-yönet” taktiğinin ülkemizde gazetecilik mesleği açısından da acımasız boyutta sürdüğüne dikkat çekilerek şu görüş dile getirildi:
“Türkiye’nin en geniş katılımlı meslek kuruluşu olan TGF; gazeteciliğin her açıdan evrensel ilkelere uygun ‘meslek odası’ yapılanmasıyla ilgili mücadelesini vermeyi sürdürecek, mesleki sorunların çözümünde birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmaya da devam edecektir.”
Editör: TE Bilisim