2018 Troya Yılı kapsamında Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti'nin organizasyonuyla Çanakkale’de yapıldı.

Toplantıya Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı İsmet Akıncı, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, Çanakkale Basın İlan Kurumu Müdürü Hasan Hüseyin Kemal ve 87 Gazeteciler Cemiyeti Başkanı katıldı.

TGK Başkanlar Kurulu toplantısında, seçim sürecinde medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 15. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde, “Türk Ceza Kanunu’nda ve diğer bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan darbe dönemlerinden kalma basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler, çağdaş ülkelerdeki basın özgürlüğü uygulamalarıyla derinden çelişkiler içermektedir. Demokratikleşme, temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından bugüne kadar yapılan düzenleme ve iyileştirmelere rağmen ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar mevcuttur. Medyaya kendini meşru bir şekilde ifade edebilme ve haber yapabilme hakkının evrensel ölçülerde tanınmasını, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz” denildi.

Türk medyasının, gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duyduğu belirtilen bilgirgede, “Yasa, yazılı, görsel ve sesli medya için meslek odası statüsüyle günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır. Bu kapsamda siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve medya örgütleri temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak, kanun teklifi hazırlanmalı ve Gazetecilik Meslek Yasası ülkemize kazandırılmalıdır” ifadesi kullanıldı.

Bildirgede daha sonra şöyle denildi:

“Ülkemizde yerel medya çok zor koşullarda ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Resmi ilan fiyat tarifesinde 2 yıldan beri artış sağlanmamıştır.

Basın İlan Kurumunun hazırladığı, yerel medya sektörüne can suyu olacağı bilinen ve Bakanlar Kurulu’nda imzalanan yeni tarifenin onaylanarak bir an önce uygulanması öncelikli talebimizdir. Bunun yanı sıra yerel basını güçlendirecek yeni katkılar sağlanmalıdır.” (İHA)

Editör: TE Bilisim