Türkiye’nin en üst çatı medya meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK)’nun 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 8-11 Kasım tarihleri arasında Ordu’da gerçekleştirildi.

Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen’in de katıldığı toplantıda, basının sorunları ve çözüm önerileri ile son yaşanan ekonomik krizin sektöre etkileri ele alındı.

Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 83 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 148 medya mensubunun katıldığı toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

“Anadolu’nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapan yerel medya ve çalışanları, demokrasiye işlerlik kazandırmaktadır.

Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basın, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir.

Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmiştir.

Öte yandan, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıplar yaşanmaktadır.

Beklentimiz, Basın İlan Kurumu’nun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen ‘resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentimiz de, basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda hibe ve kredi desteği verilmesidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

GAZETECİLERDEN ORDU’YA TAM NOT

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen organizasyonda şehrin tarihi ve turistik yerlerini gezen TGK heyeti, teleferikle çıktıkları Boztepe’den şehri izlediler.

3 gün süren program kapsamında misafir gazetecileri yemekte ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, TGK üyeleri ile yakından ilgilendi.

Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği kapanış programında yerel ve yaygın basın çalışanlarının başarı ödülleri verildi.

Öte yandan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayan Vali Seddar Yavuz da şehrin turizm potansiyeline dikkat çekerek, Ordu’nun gelişen ve büyüyen bir şehir olduğunu, 1 milyon turist hedefi için çalıştıklarını ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etti.

TGK bünyesindeki Karadeniz Gazeteciler Federasyonu’nun temellerinin 5 yıl önce Ordu’da atıldığını belirten Nuri Kolaylı ise aradan geçen sürede şehirde büyük bir değişim yaşandığına şahit olduklarını söyledi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim