Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2016 – 2017 Akademik Yılı Güz Dönemi seminerleri kapsamında, Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bilici tarafından “Atık Malzemelerden Kompozit Malzeme Üretimi” isimli bir seminer verildi.

Sanayileşmenin ve sosyal yaşamın sürekli ileriye gittiği günümüzde, bu gelişmelerin beraberinde getirdiği çevre kirliliği, malzemelerin ekonomik kullanımı, maliyeti ve hammadde sınırlılığının ülkelerin gündeminde ilk sıralarda yer almaya başladığı belirtilen seminerde “Son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmeler ve nüfus artışıyla beraber plastikler tarım, gıda, tıp, iletişim, ulaşım sektörleri başta olmak üzere günlük hayatta çok çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Plastik, petrokimya sanayinde, petrol esaslı ürün veya yan ürünler ile doğal gazın ham madde olarak kullanılıp bunların kimyasal dönüşümleri ile elde edilen önemli madde gruplarından birisidir. Hafif olmalarının yanında; paslanmaz, korozyona uğramaz olmaları, yüksek ısı ve elektrik izolasyonu sağlamaları, kolay hasara uğramamaları, esnek ve yumuşak olmaları, kolay şekil verilebilme gibi özelliklerinden dolayı günümüzde çok büyük bir uygulama alanı göstermektedir. Bu yaygın kullanım alanı aynı zamanda atık sorununu gündeme getirmektedir” görüşüne yer verildi.

Yrd. Doç. Dr. Bilici tarafından yapılan sunumda atık olarak kullanılan maddelerden endüstriyel ürün elde edebilmek için gerçekleştirilen tasarım süreçleri ve sistem parametrelerinin belirlenmesinde izlenen yöntemlere de yer verildi. İbrahim Bilici sunumunda “Tükettiğimiz maddeleri yeniden dönüşüm halkası içine katabildiğimiz zaman öncelikle bunların tekrar ham madde olarak kullanılmasını sağlamış oluruz. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması doğadan aldıklarımızı tekrar doğaya vererek azda olsa engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar ham madde kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Bir örnek gerekirse yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla yüzde 35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Çöpteki nesneleri ham madde olarak kullandığımız vakit çevre kirliliğinin artmasını da önleyebiliriz. Hurda kağıdı tekrar kağıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltıyoruz. Çevremize-doğaya, ülke ekonomisine ve de kendimize olan sorumluluğumuzdan dolayı günümüzde hepimizin yeniden dönüşüm projesi içinde yer alması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim