Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Özel İdare Genel Sekteri Ömer Aslan, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, İl Müftü Yardımcısı Ahmet Süzen, Türkler Köyü Muhtarı Ömer Tomak, Türkler Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Ateş ve çok sayıda davetli katıldı.
Türkler Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Ateş, caminin düşünce aşamasından açılışına kadar her safhada maddi manevi desteği olan Şaban ve Abdullah Torun, Belediye Başkanı Külcü ve diğer hayırseverlere teşekkür ederek “Elbirliği ile köyümüze bu muhteşem eseri kazandırdık” diye konuştu. 
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de Türkler Köyü Camii’nin yapılmasında katkısı olanlara teşekkür etti. Muharrem ayı içerisinde bulunduklarını ve Muharrem’in aylardan bir ay, günlerden bir gün olmadığının altını çizen Külcü, “Muharrem, Müslümanlar için öneminin iyi kavranılması gereken bir ay. Allah Resulü’ne ‘Ramazan’dan sonra oruç tutmak hangi ayda faziletlidir?’ diye sorulduğunda Muharrem ayında demiştir. Müjdeli bir aydır. Bunun yanında Muharrem ayının bir özelliği de Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin'in Kerbelâ’da şehit edilmesidir. Ve bir hüzün ayıdır. Kerbelâ'daki hüzün hepimizin hüznü, oradaki acı hepimizin acısı, matem hepimizin matemidir. Allah Muharrem ayında da yaptığımız ibadetleri kabul eylesin” dedi.
“BU TOPRAKLARIN MÜHRÜ CAMİLER”
“Camiler Allah’ın evleridir” diyen Külcü, “Biz Kabe’ye Beytullah diyoruz. Yani Allah’ın evi. Bu camiler de Beytullah’ın şubeleridir. Bu camileri inşa etmek, bakımını yapmak temiz tutmak her Müslümanın görevidir. Tevbe Süresi 18. Ayeti’nde “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur” buyurulmuştur. İbadethaneler hangi dinin ibadethanesi olursa olsun o toprakların mührüdür. Dağ, taş, ova doğal olarak aynıdır. Bunları birbirinden ayıran bu topraklar üzerindeki Beytullah’lardır. Camileri, Kur’an kurslarını bu topraklardan kaldırdığımızda ecnebi topraklardan bir farkı kalır mı? Elbette kalmaz.
Bu eserler ayakta durdukça bu eserlerin yapımında emeği geçenlerin amel defterleri her zaman açık tutulacaktır. Onun için ecdadımız fethettiği yerlere camiler yaptırmıştır. Selimiye, Sultan Ahmet, Bursa Ulu Camii bu toprakların mühürlerindendir. Ayasofya bugün bir cami değil de müze olarak kullanılıyor. Her müminin gönlünde orası bir gün tekrar camii olarak açılacak diye geçiyorsa işte camilerin bu toprakların mührü olduğu içindir. Diğer yandan camiler sadece namaz kılınan yer değildir. Aynı zamanda hayatımızın merkezidir. Bu yüzden köy toplantılarınızı da bu güzel kubbenin altında yapabilirsiniz. Çocuklarınızı buraya getirin. Camiye gelsinler, camiyi sevsinler ve sosyal hayatın merkezi olarak bilsinler” şeklinde konuştu.
ABDÜLHAMİT HAN CAMİİ BİTMEK ÜZERE
Belediye’nin önemli çalışmaları arasında cami projeleri olduğuna dikkat çeken Başkan Külcü, Akşemseddin Camii, Hz. İbrahim Camii, Abdibey Camii gibi camilerin tamamlandığını, İHL Külleyesi içinde 4 minareli ikinci camide sona gelindiğini ve adının “Abdülhamit Han” olacağını ifade etti. Yıl sonuna kadar 9 tane caminin daha ihalesini yapacaklarını ve 2018 yaz aylarına gelmeden ibadete açılacağını da anlatan Külcü, “Topraklarımızın mührü olan camilerimizin sayılarını artırmaya devam edeceğiz. Bunlara ek olarak 105 tane camimizin bakım onarım çalışmalarını ve temizliğini yapıyoruz” dedi.
Bu ülkede ezanların susmaması, bayrağın dalgalanması ve bağımsızlığımıza zeval gelmemesinin çok önemli olduğunu söyleyen Milletvekili Ceylan da konuşmasında 15 Temmuz’da tüm ülkede olduğu gibi Türkler Köyü sakinlerinin de dimdik duruşunu sergilediğini belirterek caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
“Sizin gibi yüce yüksek kaliteli insanlara hizmet etme fırsatı bize verilmiş. Öylesine güzel özelliklere sahipsiniz ki dünya size imreniyor ve gıpta ediyor” diyen Vali Kılıç da 120 haneli bir köye böyle güzel bir eseri ancak bizim milletimizin yapabileceğini vurgulayarak katkısı olanları kutladı.
Konuşmalardan sonra Türkler Köyü Camii ibadete açılarak ilk namaz kılındı.



(Volkan SINAYUÇ)
 
Editör: TE Bilisim