6 Aralık’ta şehir içi otobüslerle ilgili yeni bir ihale yapacak olan Belediye, “Yeni otobüs, yeni anlayış” sloganını hayata geçirmeyi amaçlıyor. Buna göre otobüs sayıları artacak, otobüsler 2018 model, klimalı, kameralı ve engellilerin araçlarıyla binmelerine uygun olacak.

Yeni ihaleye göre sadece otobüslere değil, şoförlere de kriterler getirilecek. Şoförler için en az ortaokul mezunu olmak ve 57 yaşını geçmemiş olmak şartı aranıyor. Yolculara karşı kaba davranan şoförler, önce para cezası, sonra işten çıkarma ile karşı karşıya kalabilecek.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Lütfullah Şirin ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, toplu ulaşım sisteminin önümüzdeki 10 yıllık döneme ilişkin yeniden ihale edilmesi ile ilgili detaylı bir açıklama yaptı.

Topu ulaşımla ilgili uzun bir süre sorun yaşadıklarının özeleştirisi veren Külcü, “Bu sorunların neler olduğuna ilişkin 6-7 grup oluşturduk ve bu gruplar sorunları tespit ederek bir liste hazırladılar. Netice itibariyle ortaya 20 maddelik bir liste çıktı. Bu sorunlardan 2-3 tanesi vatandaşlardan kaynaklanıyor. Kontörsüz binmiş vesaire. Birkaç tanesi ise araçların kendisinden kaynaklanan sorunlar. Bunların dışındaki sorunların tamamı sürücülerin davranışlarıyla ilgili” dedi.

Külcü, “Bu sorunlardan bazıları son 3-4 yılın meselesi haline gelen 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz binmesi, engelli ve bebek araçlarının otobüslere bindirilip bindirilmemesi, araçlardaki klima sorunu, kontör yetersizliği, şoförlerin ilk ve son seferlerine çıkmaması, sürücülerin vatandaşlara yönelik nezaketsiz davranışlarıdır.

Elbette bizim uymamız gereken bir sözleşme vardı. 9 yıllık döneme baktığımızda bu sözleşmenin bitmesine 1 yıllık bir süre var” diyerek, bu süre içerisinde yeni sistemi hayata geçirmek için son tarihin 7 Temmuz 2018 olacağını kaydetti.

Külcü, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Belediye olarak, olabilecek en verimli sistemi nasıl ortaya çıkarabiliriz diye bir plan yaptığımızda önümüzdeki 10 yıllık dönemde de sistemin özel sektör eliyle işletilmesine karar verdik. 6 Aralık 2017’de 10 yıllık süreyle şehit içi hatlarda otobüs işletmeciliği yapılmasına ilişkin bir ihale gerçekleştireceğiz. Bu ihaleye teklif verecek olan firmaya ise 7 Temmuz 2018 tarihine kadar hazırlıklarını tamamlaması için süre tanıyacağız.

Şu an Belediye’nin 57 otobüsü var. Yürürlükteki sözleşmeye göre Belediye’ye 25 bin lira ödeniyor. Yeni sözleşmede ise yüklenici firma 150 bin liradan teklif verecek.

Belediye Denetimli Özel Halk Otobüsü İşletilmesine ait yönetmelik ve şartnamede tanımlanan hat ve güzergâhlar kullanılarak, yaz ve kış zaman tarifesine göre belirlenen saat ve sayıda sefer yaptırmak üzere 25 adet kısa, 45 adet uzun toplam 70 adet yeni imalat, sıfır kilometre, 2018 model otobüs ve araç teslim gününde 5 yaşını geçmemiş en az 2 adet kısa araç ile (toplam 72 adet araç) Belediye’nin belirleyeceği güzergâhlarda 120 ay süre ile bu işi yapacaklar.

Şuan ki araçlara kamera sistemi sonradan takılmıştı. Kamera sistemi takıldıktan sonra Belediye’ye intikal eden şikâyet oranı yüzde 70 oranında azaldı. Yeni araçlarda ise orijinal kamera sistemi bulunacak. Tüm sistem 24 saat boyunca Belediye’nin takibine açık olacak.

Otobüsler, engelli ve bebek araçlarının binmesine uygun olacak. Renk seçimi ile ilgili ise kamuoyu araştırması yapacağız ve bu araştırma sonucuna göre otobüslerin rengini belirleyeceğiz.” (Taner ŞİMŞEK)

KRİTERLERE UYMAYANLAR ŞOFÖRLÜK YAPAMAYACAK

“Sürücüler ile ilgili de bir takım kriterler belirledik. Şirket ortağı olsa bile belirlenen şartlara uymayanlar araç sürücüsü olamayacak. Şoförler en az ortaokul mezunu ve 57 yaşını geçmemiş olacak. Sürücülerin işe başlaması hususunda tek yetkili mercii Çorum Belediye olacak. Kusuru ve eksiği tespit edilen kişinin işten çıkarılması istendiğinde şirket derhal o kişiyi içten çıkaracak. Şuan herkes malının sahibi. Bundan sonra çalışıp çalışmayacağına ise biz karar vereceğiz.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim