Uluslararası Çorum Derekütüğün Çalıştayı Çorum Müzesi’nde başladı.

“M.Ö. 2. Bin Başlarında Orta Kuzey Anadolu” başlıklı Çalıştay’ın açılışına Vali Necmeddin Kılıç, Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından etkinliğin açış konuşmasını yapan Müze Müdürü Dr. Önder İpek, Çalıştay’ın yararlı geçeceğine olan inancını dile getirerek, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Ardından Alman Madencilik Müzesi’nden Prof. Dr. Ünsal Şahin, insanlığın geçmişini anlamanın kolay bir iş olmadığını, bunun için disiplinlerarası bir bilim dalı olan arkeolojiden yararlanıldığını söyledi.

Ardından söz alan AKP Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum’un tarihsel ve kültürel zenginliğini tanıtmayı kendisine bir misyon edindiğini belirterek, “Bu yönde yaptığım faaliyetlerde değerli bilim adamlarımızın bu Çalıştay’da olduğu gibi bize yol gösterici çalışmalarından yararlanıyorum. Geçmişi çok eskilere dayanan Çorum’un böylesine zengin tarihsel ve kültürel özelliklerini tanıtırken kendimi âdeta bir Hitit Kraliçesi gibi hissediyorum.” ifadelerini kullandı.

Son olarak kürsüye gelen Çorum Valisi Necmeddin Kılıç ise Anadolu coğrafyasında bulunan şehirlerin en az 4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğına dikkat çekerek, “Bu topraklarda 4000 yıldır kesintisiz yaşam sürülüyor. Anadolu coğrafyasına bugüne kadar kim hâkim olduysa dünyaya da hâkim olmuştur. Dünyaya hâkimiyetin yolu bu topraklara sahip olmaktan geçiyor.” dedi.

Çorum’un daha iyi tanıtılması için bir “Hitit Şehri” kuracaklarını yineleyen Vali Kılıç, “Hattuşa’nın bire bir aynısını yeniden kuracağız. Bu şehirde 4000 yıl önceki at arabaları ve dönemin diğer her türlü eşyası olacak. Çorum’a ziyarete gelenler 4000 yıl önceki insanların kullandığı yataklarda yatarak, birkaç gün bile olsa geçmişin lezzetine varacaklar. Bu Hitit Şehri’nin ilimizin turizmine olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Devlet olarak kültür bütçesine sınır konulmadığını kaydeden Vali Kılıç, toprak altındaki zenginliklerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini ve bu yöndeki her türlü çalışmayı desteklerini söyledi.

Birecik Kaymakamlığı döneminde Cudi Dağı’nın zirvesindeki gemi hakkında bilgi sahibi olduğunu ve konuyu internetten araştırdığını aktaran Vali Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bilim insanlarına da çağrıda bulunarak, “Cudi Dağı’nın tepesinde büyük bir tufana bile direnç gösterdiği anlaşılan dünyanın en büyük gemisi duruyor. Ahşap ve demirden yapıldığı anlaşılan bu geminin Kültür Bakanlığımız tarafından araştırılması ve incelenmesi gerekiyor. İçinde kim bilir ne sırlar gizleyen bu gemiye bilim insanlarımızın elinin değmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Verilen çay molasının ardından Çalıştay’ın oturum kısmına geçildi. Bu bölümde sırasıyla Prof. Dr. Yücel Şenyurt, Doç. Dr. Remzi Kuzuoğlu, Dr. Vuslat Müller-Karpe, Prof. Dr. Ahmet Ünal, Prof. Dr. Önder Bilgi, Prof. Dr. Şevket Dönmez, Prof. Dr. Andreas Schachner, Prof. Dr. Ünsal Yalçın ve Prof. Dr. Andreas Müller-Karpe bildiri sunumlarını yaptılar.

Uluslararası Çorum Derekütüğün Çalıştayı bugün yapılacak üç oturumla tamamlanacak.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim