Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın ev sahipliğinde Cumartesi günü Anitta Otel’de düzenlenen Temel ve İleri Bronkoskopi Bölge Toplantısı’nda, simülasyon cihazı eşliğinde uygulama yapıldı.
Her biri kendi alanında önemli kariyer sahibi 41 öğretim üyesinin katıldığı toplantı, Çorum’da en üst düzeyde yapılan Göğüs Hastalıkları Toplantısı olma özelliğini taşırken, yeni teknoloji ürünü cihazlar, Türkiye genelinde ilk kez Çorum’da denendi.
Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Erçen Diken ve Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül’ün koordinatörlüğündeki toplantıya Muğla, Kırıkkale, Kayseri, İstanbul, Samsun, Amasya ve Ankara gibi pek çok şehirden Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi uzmanları katıldı.
İlk kez bir bölgesel toplantıda kullanılan simülasyon cihazı ile Çorum'daki katılımcıların uygulamalı Endobronşiyal USG (EBUS) ile ileri bronkoskopi eğitimi almaları sağlanırken, maket üzerinde bronkoskopi ve EBUS ile akciğerden örnek alma pratiğini gerçekleştirildi.
Toplantıda ayrıca İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya ve Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül, Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aydın Çiledağ, Erciyes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nuri Tutar, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ersin Günay, Çorum Hitit Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Özlem Erçen Diken ve Yrd. Doç. Dr. Sertaç Arslan birer sunum yaptılar.
EBUS ile bronkoskopinin akciğer kanseri erken tanısında ve tüberküloz, sarkoidoz gibi diğer hastalıkların tanısının konulmasında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Erçen Diken, EBUS cihazının Haziran ayından itibaren Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda da uygulanmaya başlanacağını bildirdi.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim