Çorum’da bulunan bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri son dönemde ülke gündeminde olan Yeni Anayasa ile ilgili görüşlerini paylaşmak üzere düzenlenen bir toplantıda buluştu.
Atatürkçü Düşünce Derneği Çorum Şubesi’nde yapılan toplantıya ADD Başkanı Uğur Demirer ile birlikte Alevi Kültür Merkezi Başkanı Sultan Yıldırımgök, Cumhuriyet Halk Partisi adına Metin Aslıhak, Vatan Partisi Merkez İlçe Başkanı İlhami Çakıcı, Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı İlhan Yaşar, Hacı Bektaş-i Veli Anadolu ve Kültür Vakfı Çorum Şubesi adına Fadime Anaklı ile Genel Sağlık İş Sendikası İl Temsilcisi Yalçın Çiftçi ve bazı davetliler katıldı.
Yeni Anayasa süreci ile ilgili sendikaların tutumunun konuşulduğu toplantıda ADD Şube Başkanı Uğur Demirer kısa bir açılış konuşması yaptı. Basına kapalı olarak yapılan toplantı öncesi konuşan Demirer ülkemizin önceliğinin Yeni Anayasa olmadığını ve çok çeşitli sorunların bulunduğunu kaydetti.
Yeni Anayasa’nın bugün ülkenin düşürüldüğü kaos ortamından kurtaracak tek formülmüş gibi dayatılmaya çalışıldığını ve bu yolla getirilmek istenen Başkanlık sisteminin aslında Cumhuriyete yönelik bir tuzak ve saldırı olduğunu anlatan Demirer, “Hukuk temelinde yeni bir anayasaya ancak bir bağımsızlık savaşı sonrasında kurucu iktidar tarafından ya da bir hükümet darbesi ile mevcut rejimi yıkarak siyasal iktidarı ele geçirenlerin meşruiyetlerini sağlamak için yapılır. Bugün ise amaç, bağımsızlık savaşı vererek kurulmuş olan laik ve demokratik bir ulus devlet modeli olan cumhuriyeti, bir sivil darbe ile yıkanların bu fiillerine hukuki ve kalıcı kılıf oluşturmak, 1982 darbe döneminde dahi değiştirilmesine cesaret edilemeyen kurucu temel ilkelerini, Türklüğü, Türk vatandaşlığının anayasadan çıkarmak, etnisiteye dayalı, bölgeye ayrılmış yeni bir rejim kurmaktır. Kısaca amaç Cumhuriyet rejimini değiştirip yerine tek adam diktatörlüğünde İslami, faşist bir rejim getirerek ülkeyi bölmektir.” dedi.
Türk tipi başkanlığın diktatör yaratmak amaçlı olduğunu belirterek bunu kabul etmeyeceklerini anlatan Demirer, Türk Milletini çocuklarının geleceği için hep birlikte mücadeleye davet ettiğini sözlerine ekledi.



(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim