Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, yem ve gübrede KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin çiftçiye ve üretime olumlu yansıyacağını belirterek, diğer eksik kalan hususların da giderilmesini talep etti.
Necati Gül, "Hammaddeyi 3­5 ay öncesinden tedarik etmek mecburiyetinde olan gerek yem fabrikaları, gerekse kendi yemini yapan işletmeler için kararda, herhangi bir hükmün bulunmaması önemli bir sorundur. Çünkü kararda stokta bulanan ürünler için KDV indiriminin geçerli olup olmayacağı belirtilmemiştir. Bu nedenle KDV indiriminin çiftçiye yansıması en az 3­5 ay olacaktır. Bunun tüketiciye yansıması ise yani et ve süt ürünlerindeki ucuzlama bir yılı bulabilecektir" dedi.
ZMO İl Temsilcisi Necati Gül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“01.01.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu’nun 2015/8353 sayılı kararıyla; yem ve gübrede KDV yüzde 1'e indirilmiştir. Dört gözle beklenen gübre ve yemdeki bu KDV indirimi, çiftçinin yüzünü bir nebzede olsa güldürmüş oldu.
İndirimin çiftçiye satılan ürünlerde sınırlı tutulmayıp, üreticinin kullandığı hammadde yapılması bazı dengelerinde göz önüne alındığını göstermiş oldu. Yem ve gübre üreticilerinin kullandıkları hammadde de KDV oranları yüzde 1'e indirilmiş olması yerli üreticinin korunmasının hedeflendiğini göstermiş oldu. Eğer tek taraflı KDV indirimi yapılsa idi tamamen doğrudan ithalat yapan firmalar korunmuş olacaktı. Ancak yerli üretimi korumak ve desteklemek adına hammadde de KDV indirimi yapılmış böylece iç piyasada desteklenmiştir.
Fakat üretimde önemli gider kalemlerinden olan nakliye, torba ve enerji giderleri dikkate alınmamıştır. Üretim aşamasında önemli bir gideri oluşturan bu üç başlık olan nakliye, torba ve enerjide KDV yüzde 18 olarak ödenecektir. Ayrıca yem üreticisi sanayicisinin hammadde olarak kullandığı işlenmiş ürünlerde (nişastacılık artıkları vb) KDV indirimi için hariç tutulması yemde KDV baskısının biraz olsun devam ettiği anlamına gelecektir.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim