Birden çok kişi arasında hukuki durumu çekişmeli olan bir malın, uzlaşma gerçekleşinceye kadar emanet bırakıldığı kimseye “yediemin” deniliyor. Yani, haciz işlemi sonucu el konulan mal veya eşya, “güvenilir” bir kişinin “korumasına” veya “adaletine” emanet ediliyor.
İskilip yolu güzergâhında, Hayvan Pazarı’nın arka kısmında bulunan Kaynar Yediemin İşletmeciliği de, Çorum’da emanete alınan malları muhafaza görevini yürütüyor.

HACİZLİ MALLAR GERİ ALINABİLİYOR
İşletme sahibi Hüseyin Kaynar, 2013 yılında çıkan yasa ile yediemin depolarının tasfiyesinin gündeme geldiğini, ancak bu yasa ile ilgili Çorum’da bir girişimin yapılmadığını ifade etti.
Haciz yoluyla muhafaza altına alınan malın 6 ay içerisinde satışının yapılamaması durumunda, borçluya iadesinin söz konusu olduğunu vurgulayan Kaynar, aracı ya da eşyası haczedilenlerin mallarını geri alabilmeleri için icra müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini kaydetti.

BOZULAN GIDA MADDELERİ DE OLDU
Depo parasının ve masrafların ödenmesi ile birlikte malların sahibine iade edilebildiğini, ancak bunun bilinmemesi nedeniyle yediemin depolarının alınmayan eşyalarla dolduğunu anlatan Kaynar, haciz nedeniyle kendi depolarında yıllardır bekleyen araçlar, tüpler, iş makineleri, kıyafetler, ev eşyaları ve gıda maddelerinin bulunduğuna dikkat çekerek, gıda maddelerinin tarihinin geçip bozulduğunu, bazılarının da patlamalarına rağmen atılamadığını dile getirdi.

KOMİSYON KURULUP SATILABİLİR
Çıkan tasfiye kararı gereği yasal süresi içerisinde alınmayan malzemelerin kurulacak bir komisyon tarafından değerinin tespit edilmesinin ardından satılabildiğini ifade eden Kaynar, kullanılamayacak durumda olanların ise yine komisyon kararı ile birlikte imha edilmesi gerektiğini söyledi.

ON YILDIR ALINMAYAN EŞYA VAR
Yasanın çıkmasına rağmen şimdiye kadar bir komisyon kurulmadığını ve depolarda bulunan hacizli malların sayısının giderek arttığını belirten Hüseyin Kaynar, yaklaşık 10 yıldır alınmayan eşyaların araçların ve malzemelerin bulunduğuna dikkat çekti.
Geçmişte malları muhafaza altına alınanlara da seslenen Kaynar, bu kişilerin İcra Müdürlüklerine başvurması durumunda masrafları karşılayarak muhafaza altındaki mallarını geri alabileceklerini bildirdi.




(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim