2011 yılından bu yana yaklaşık 40 bin km2 alanda, 3 milyondan fazla kişiye sunduğu elektrik dağıtım hizmeti ile toplumun ve bireylerin hayatına değer katan YEDAŞ, kırsalda artan elektrik talebini karşılamak için yatırımlarını artırdı. 2017 yılında özellikle kırsalda elektrik dağıtım hatlarını ve aydınlatma tesislerini geliştirmek amacıyla yaklaşık 170 milyon TL değerinde yatırım hayata geçirecek. Köylerde bakım onarım çalışmaları, ilave trafo ve aydınlatma tesisleriyle şebekeyi daha da güçlü hale getirdi.
Samsun, Ordu, Çorum, Amasya, Sinop illerinde faaliyete başladığı günden bu yana elektrik dağıtım şebekesinde, izleme sistemlerinde, AR-GE çalışmalarında müşteri odaklı bir yaklaşımla önemli gelişme ve iyileşmelere imza atan YEDAŞ, bu yıl kırsal şebekeyi geliştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık verdi. Köylerde tarımsal sulama, ürün muhafazası için kullanılan soğuk hava depoları, derin dondurucular, hayvancılık için kullanılmaya başlanan yeni nesil makinelerle birlikte artan elektrik talebini karşılamak amacıyla şebekede yenileştirme ve iyileştirme çalışmaları yapılıyor. İlave tesis, trafo güç veya iletken kesit artırımı, enerji nakil hatlarında yenileme ve bakım çalışmaları, işletme ömrünü tamamlamış trafo ve panoların yenilenmesi, armatür dönüşümü, ilave aydınlatma tesisi inşa edilmesi ve ağaç budama faaliyetleri ile kırsal şebeke daha da güçlü hale getiriliyor. Köydeki vatandaşların elektrikli ev aletleri kullanması ve tarımsal faaliyetlerini eksiksiz yerine getirmesi için gerekli alt yapı çalışmaları sürdürülüyor. 2017 sonu itibariyle 5 ilde yaklaşık 300 köyde 170 milyon TL değerinde yatırımla; 7 bin km enerji nakil hattında bakım onarım, 151 ilave trafo tesis, 30 bin adet armatür dönüşümü çalışmalarını tamamlamış olacak.


“Köylerde artan elektrik talebini karşılamak için yatırımlarımıza hız verdik”
YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, “Bu yıl yatırımlarımızın yüzde 36’sını kırsaldaki elektrik dağıtım hatlarını ve aydınlatma tesislerini geliştirmeye ayırdık. Şehir ve kırsala aynı kalitede elektrik hizmeti sunmayı hedefliyor ve planlamalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Teknoloji, ulaşım ve sosyoekonomik gelişmeyle birlikte köylerdeki hanelerde de elektrikli araç gereç kullanımı arttı. Ayrıca modern tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle köylerde vatandaşın işlerini daha verimli yürütebilmesi için elektrik büyük önem taşımaya başladı. Hizmet verdiğimiz 5 ilde, kırsal alanların coğrafi yapıları oldukça farklı olmakla birlikte nüfus oldukça yoğun. Kış döneminde bazı noktalara ulaşımda büyük engellerle karşılaşabiliyoruz. Yaz döneminde, yılın on iki ayı köyde yaşayan vatandaşlarımızın kışın daha rahat etmesi; daha konforlu ve güvenli kırsal alanlar için yatırımlarımıza hız verdik. En uzak noktadaki haneye de kaliteli ve sürekli elektrik götürmek amacıyla çalışmalarımızı artırdık” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim