Türkiye'nin yazılım alanında atılım yapması amacıyla hazırlanan Türkiye Yazılım Sektörü Strateji ve Eylem Planı, Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunuldu.
HABERTÜRK'ün edindiği plana göre, sektörün maliyetlerinin azaltılması için vergi yükleri ve oranları düşürülecek. Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında yazılım alan kamu kurumlarının da kanun kapsamında alım yapması sağlanacak. Bilişim ürünlerinin alımında uygulanan ihale yöntemi de değiştirilecek. Yazılım sektörüne de ihracattaki gibi Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi benzeri bir sistem getirilecek. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ndeki firmaların yapacağı satışlarda mağduriyetleri giderilecek.

FİRMAYA DERECE
Yerli yazılımda gereken güvenlik ve kalitenin sağlanması için Bilişim Firmaları Derecelendirme ve Seviyelendirme Sistemi kurulacak. Bu derecelendirme sistemine yönelik düzenleme yapması için de Bilişim Sektörü İzleme Teknik Komitesi oluşturulacak. Komite, sektörde üst kurul görevi görerek, sektörün geleceğine dönük politikalar oluşturulacak. Yazılım ürünleri için test, belgelendirme ve sertifikalandırma yapılacak.

TOPLU AL UCUZ OLSUN
Kamu kurumları tarafından kullanılacak yazılım lisanslarının ucuza mal olması için merkezi sisteme geçilecek. Türkiye'nin toplam anlık kullanım ihtiyacı kadar lisans alımı yapılacak. Lisanslar bir sunucu üzerinden bütün kullanıcılara açılacak. Bunun için bir sistem kurulacak.
Yazılım mühendisliği okuyana burs verileceği, TÜBİTAK’ın bu alanlardaki projelere destek vereceği bildirilen haberde ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da özel sektöre ortak araştırma geliştirme (AR-GE) için çağrıda bulundu.
(Habertürk)
Editör: TE Bilisim