Bu doğrultuda pek çok yemekler, toplantılar, yarışmalar, paneller, sergiler, sanat etkinlikleri organize edildi. Ayrıca, gazetede kültür-sanat sayfaları düzenlendi. Mayıs 1996’dan itibaren, dergi formatında, kapağı renkli, birinci hamur kâğıda basılmış kültür-sanat eki “YAZILIKAYA” çıkarılmaya başlandı.

Ayda bir olmak üzere dolu dolu çıkan 7 sayının ardından, ekonomik nedenlerle kültür-sanat sayfasına dönüldü. 10 Aralık 2004 tarihinden itibarense, bu kez gazete sayfasının yarısı ebadında, kâğıt ve baskı itibariyle daha mütevazı, ama içerik bakımından dopdolu “Yazılıkaya” 15 günde bir ek olarak verilmeye başlandı.

Yazılıkaya, 14 Ağustos 2009 tarihi itibariyle 114 sayıya ulaştı. O noktaya geldiğinde, Türkiye’nin en önemli kültür-sanat dergilerinden biri olarak kabul edilir olmuştu. Edebiyat dünyasında adından söz edilen, prestijli yayınlar arasındaydı. Ama, günlük yerel gazete yayıncılığının yıpratıcı maddi ve teknik güçlükleri, Yazılıkaya’ya bir süre ara verilmesi zorunluluğunu doğurdu.
Ama, bu süre öyle uzadı ki, yalnız Çorum’dan değil, Çorum dışından da “Yazılıkaya’yı yeniden istiyoruz” sesleri yükselmeye başladı. Tanınmış edebiyatçılar, sanatçılar bile, “Yazılıkaya’yı neden devam ettirmiyorsunuz, çok başarılıydı” diye sitemle karışık talepte bulunuyorlardı. Çorum’da, bu anlamda bir boşluk da kendini hissettiriyordu.

2017’ye doğru yol alırken, “Yeni yılda farklı neler yapılabilir?” sorusu etrafında, Yazılıkaya’nın yeniden Çorum’un kültür-sanat yaşamına kazandırılması, bu telkinler ve duygular çerçevesinde kendiliğinden öncelik aldı.

Yazılıkaya’ya geçmişte hayat veren eski dostlara, yeni yazar, çizer ve sanatçıları da katmak üzere görüşmelerimiz oldu ve Çorum’dan, Çorum dışından -ünlüler de dahil olmak üzere- 40’ı aşkın kültür-sanat gönüllüsünü, edebiyat insanını, sanatseveri, Çorumseveri Yayın Kurulumuzda buluşturduk.

Yayın Kurulumuzu, “seçici kurul” gibi düşünmedik, “katkıda bulunanlar kurulu” şeklinde son derece geniş tutmayı tercih ettik. Elbette, bu kurulda ismi geçmeyen pek çok yazın insanı, sanatçı da, bu kültür imecesine katkı verecek. Kaldı ki, Yayın Kurulumuz da yeni isimlere hep açık olacak. Amaç, Çorum’a seviyeli, kaliteli bir kültür-sanat dergisini yeniden kazandırmak.

Yazılıkaya’yı her ayın ortasında yayınlamayı planladık. Sayı olarak da bıraktığımız noktadan devam edeceğiz, yani, Ocak 2017 sayısını 115. sayı olarak çıkaracağız. Bu sayının kapağını ise, Türkiye’nin yüzakı çizerlerinden, çok değerli ve ünlü karikatürist Semih Poroy çizdi. Gelecek sayılarda da sürprizlerimiz devam edecek.

Yazılıkaya Yayın Kurulu (alfabetik soyadı sırasına göre) şu isimlerden oluşuyor: Prof.Dr. Gülen Elmas Arslan, Ercan Ata, Selahattin Aydemir, Adnan Binyazar, Dr.Damla Bişirici, Ayhan Bozkurt, Tuncer Cücenoğlu, Şahika Çağlar, İbrahim Çiftçioğlu, Doç.Dr. Meral Demiryürek, Mahfi Eğilmez, Özin Erdemli, Gazanfer Eryüksel, Selda Fındık, Yrd.Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz, Doç.Dr. Ebru Gökmeşe, İbrahim Gösterir, Muzaffer Gündoğar, Bahri Güven, Mümtaz İdil, Ahmet İlbars, Semrin Kaleli, Elif Kaymazlı, Atilla Laçin, Abdulkadir Ozulu, Yrd.Doç.Dr. Sevinç Soyocak Özalp, Mehmet Özata, Altan Özeskici, Evrim Özeskici, Selma Özeşer, Yrd.Doç.Dr. Erjada Progonati, Recep Serbes, Erdal Şahin, Semra Şahin, Aydın Şimşek, Selma Tarhan, Ayşe Uncu, Tuğrul Velidedeoğlu, Nazife Çiçek Yalçınkaya, Fatma Nilüfer Yalçınkaya, Kenan Yaşar, Mehmet Yolyapar, Banu Özdil Yücel.

Yazılıkaya’nın güçlü yazar-çizer, şair, sanatçı kadrosuyla, Türkiye çapında yeniden ses getireceğine inanıyoruz. Okurlarımızın da destekleriyle, Çorum’un kültürel ve sanatsal birikimini, ünlü Çorumluların, Çorum dostlarının katkılarıyla harmanlayıp, tüm ülkeye yansıtmakta ve Çorum’un çıtasını olabildiği kadar, elden geldiği kadar yükseltmekte kararlıyız.

(Mehmet YOLYAPAR)

Editör: TE Bilisim