Cumartesi Pazarı’nda müşteri bekleyen esnafa, sattıkları yaz meyvelerinin faydalarını sorduk. Satıcıların bu konuda son derece bilinçli olduklarını gördük. İşte öne çıkanlar…

KARPUZ DİLİMİ:

Karpuzcu Yusuf Düzen, kilo fiyatı 75 kuruş olan karpuzun yaz mevsiminde sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini söyledi.

Aşırı sıcaklarda rahatlamanın en iyi yolunun bol bol karpuz tüketmek olduğunu söyleyen Yusuf Düzen, karpuzda bulunan yüksek orandaki su miktarının, sıcak havalarda terleyerek sıvı kaybı yaşayanlar için en iyi çare olduğunu vurguladı.

VİŞNE KOMPOSTOSU:

Vişne satıcısı Ahmet Eren Şen de vişnenin bağırsakları yumuşatıcı özelliği olduğuna dikkat çekerek, “Vişne öyle güzel bir meyvedir ki içerdiği yüksek demir nedeniyle kansızlık sorununa faydalıdır. Cildi nemlendirir, vücudu toksinlerden arındırır. İltihap ve ödem azaltıcı etkiye sahiptir. Dolayısıyla eklem kireçlenmelerinin de önüne geçer. Hafızayı korur, Alzheimer hastalığına iyi gelir. Üstelik bu sıcaklarda ferahlık ve serinlik sağlar.” diye konuştu.

ÜZÜM HOŞAFI:

Cumartesi Pazarı’nda üzüm satan Azmi Arslan; üzümün A, B1, C ve E vitaminleri ile demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller açısından oldukça zengin bir meyve olduğuna vurgu yaparak, “Üzüm kansere karşı koyar, stresi azaltır ve cildin yaşlanmasını geciktirir. Bu sıcaklarda buz gibi üzüm hoşafı, serinlemenin en leziz yoludur.” dedi.

LİMONATA:

Sinan İmal, C Vitamini deposu olan limonun B Vitamini, fosfor, protein ve karbonhidratlar açısından da çok zengin ve besleyici unsurlar taşıdığına dikkat çekerek, “Limon suyu hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Limon öte yandan dişleri beyazlatır ve diş minesini güçlendirir. Tansiyonu düşürür, karaciğeri temizler. Ayrıca susuzluk ve ishale karşı da etkilidir.” şeklinde konuştu.

BAZI ÜRÜNLERİN FİYATLARI

Cumartesi Pazarı’nda bu hafta bazı sebze ve meyvelerin fiyatları şu şekildeydi.

Marul, maydanoz, roka: 1,5 lira

Limon: 7 – 10 lira

Sarımsak: 6 – 10 lira

Domates: 3 lira

Üzüm: 2,5 lira

Fasulye: 3 – 4 lira

Yeşil Biber: 6 lira

Vişne: 1,5 lira

Kavun: 2,5 lira (tane)

Karpuz: 75 kuruş

Patates: 2,5 – 3,5 lira

Soğan: 3,5 – 4 lira

Recep SERBES

Editör: TE Bilisim