Her ay farklı bir müdürlüğün faaliyeti ile ilgili basın mensuplarının karşısına geçen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, dün de Belediye’nin en büyük ve faal müdürlüklerinden birisi olan Fen İşleri Müdürlüğü’nün faaliyetlerini anlattı.

Belediye’nin İskilip yolu üzerinde yaptırdığı ve içerisinde Fen İşleri, Su İşleri müdürlüklerinin de bulunacağı ek hizmet yerleşmesi inşaatında basın toplantısı düzenleyen Külcü, “Çalışma sezonunun yavaş yavaş sonuna geliyor olmamız nedeniyle Fen İşleri Müdürlüğü’nün hizmetlerini konuşmayı uygun gördük” dedi.

Fen İşleri Müdürlüğü’nün Nisan ve Aralık ayları arasında yoğunlaşan ama yılın 12 ayı çalışan farklı bir müdürlük olduğunu kaydeden Külcü, “Belediye’nin tüzel kişilik kazanabilmesi için Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ile birlikte kurulması zorunlu olan müdürlüklerden birisidir Fen İşleri Müdürlüğü.

Belediyemizin bünyesinde bulunan 28 müdürlüğümüzün 15 tanesi Fen İşleri’nin çatısı altından çıktı. Elbette değişen yaşam koşulları, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar, sayı ve nitelik anlamında farklılaşıyor. Bu faaliyetlerin tek çatı altında yürütülebilmesi mümkün değildi. Bu şekilde Fen İşleri Müdürlüğü’nden ayrılarak yeni müdürlükler ortaya çıktı. 28 müdürlüğün 15 tanesinden vazgeçebiliriz, bunların işlerini Fen İşleri Müdürlüğümüz yapar. Vazgeçemeyeceğimiz tek müdürlük ise Fen İşleri’dir.

Kaldırım, yol, park, içtiğimiz su, bunların hepsi de Fen İşleri’nin ilgisinde olan hizmetlerdir” ifadelerini kullandı.

Göreve geldikleri 2009 yılından itibaren birinci dönemindeki hizmetlerinin omurgasını Fen İşleri’nin yürüttüğünü dile getiren Külcü, konuşmasının devamında şu bilgileri verdi:

“Belediye’yi 2009’da devraldığımızda Fen İşleri, tamirat işleriyle ilgilenen bir müdürlüktü. Zamanla büyük bir yatırım müdürlüğüne dönüştü. 2015’e geldiğimizde Etüt ve Proje Müdürlüğünü kurma ihtilacını hissettik. Çorum Belediyesi’nin en yüksek bütçeli müdürlüğü Etüt ve Proje Müdürlüğü, ikinci en büyük bütçeye sahip olan ise Fen İşleri Müdürlüğü’dür.”

“YOL MEDENİYETTİR”

“Fen İşleri’nin yürüttüğü en önemli çalışma yol ile ilgili olanlarıdır. 2009’da göreve başlar başlamaz yolla ilgili hassasiyetimizi ortaya koyduk, ‘yol medeniyettir’ dedik. İlk olarak şehir girişlerini elimize aldık. Ankara yolunu muhteşem bir yol haline getirdik. Fevci Çakmak Caddesi’ni genişlettik. Cemilbey Caddesi’nin Ortaköy yolu tarafında da genişletme çalışmalarımızı yaptık. Ankara, Osmancık ve Ortaköy giriş yolları aslında Belediye’ye ait değil, bu yollar Karayolları’na aittir. Aslında bu yollardaki çalışmaları Karayolları’nın yapması gerekiyordu. Eğer biz bu şehrin Belediyesi’ysek bu şehrin tüm işi bizim işimizdir anlayışıyla hareket ettik.

2009’dan buyana 20 civarında ya yeni yol açtık ya da olan yolları genişlettik. Akşemsettin Caddesi genişlik anlamında üç katına çıktı. Mimar Sinan ve Gülabibey, bu cadde üzerinden Ulakavak, Çepni ve Çöplü ile bağlanıyor. Kapaklı 1. Cadde ile KSS’yi Bahçelievler ve Kale’ye doğru bağladık. Çamlık Caddesi’ni genişlettik ve bu şekilde orada meydana gelen trafik kazalarının önüne geçmiş olduk.

9 yıllık sürede hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik ama hiçbir işimizi de mevzuat ve kanun var diyerek ötelemedik.”

“YAYA KALDIRIMLARINA 33 MİLYON LİRA HARCANDI”

“Yaya kaldırım çalışmalarını 2 koldan yürütüyoruz. Bir taraftan kendi ekiplerimiz, diğer taraftan ihale yoluyla verdiğimiz işleri yürüten firmaların ekipleri çalışıyor. 9 yılda 1 milyon 44 bin metrekare kaldırım çalışması yapmışız. Bu sene 250 bin metrekare kaldırım yapacağız. Kaldırımlar için toplam 33 milyon liralık bir yatırım yapmışız. Gazi ve İnönü caddelerinin kaldırımları en son 20 yıl önce yenilenmişti. Yürürken yağmur yağdığında neredeyse dans ederdik.”

“5 ADET MALZEME ÜRETİM TESİSİMİZ VAR”

“Kullandığımız malzemelerin tamamını Fen İşleri’nin kendi tesislerinde yapılıyor. Çimento Fabrikası’nın arkasındaki taş ocağının kapasitesi yıllık 250 bin tondu. 2.5 milyonluk ilave bir ek yatırımla üretimi 4 katına çıkardık. 250 bin tondan 1 milyon tona çıktık. Boğabağı Köyü civarındaki tesisimizde de taş üretimi yapıyoruz. Orada da 5 milyon ton taş üretiyoruz. Asfalt plent tesisimizde ise yıllık 100 bin tonun üzerinde üretim yapılıyor.”

“BİNA YIKIM ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR”

“Fen İşleri Müdürlüğümüzün bina yıkım çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda 575 evin yıkımı gerçekleştirildi.”

“ARAÇ PARKURUMUZU GÜÇLENDİRDİK”

“Belediye hizmetlerinin yürütülmesinde insan kaynağı, bütçe ve iş makinelerine ihtiyaç var. 2009’da 81 iş makinesi ve kamyonumuz vardı. Bunlardan 24’ünün hurdaya ayrılması gerekiyordu. İlk iş olarak 60 adet yeni iş makinesi ve kamyon alımı yaptık. Toplam maliyetleri 11.5 milyon oldu.”

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Fen İşleri Müdürü Miktat Yıldırım, Etüt Proje Müdürü Köksal Çöldaş ve Fen İşleri Müdürlüğü yetkililerinin hazır bulunduğu toplantı, Külcü’nün inşaat sahasında gerçekleştirdiği incelemenin ardından sona erdi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim