Ziraat Bankası Çorum Bölge Yöneticisi Halil Yüksel, dün gazetemizi ziyaret ederek, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası işlemlerinin, 23-27 Ekim tarihleri arasında Çorum Şubesi’nde yapılacağını bildirdi.

Çorum, Amasya ve Yozgat illeri ile Karadeniz’in bazı ilçelerini kapsayan bölgenin yöneticisi olan Halil Yüksel, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından ülkemizde yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla ilk defa Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası adı altında iki yeni ürün çıkarılmaktadır. Bu ürünlerin talep toplama ve ihracı işlemleri 02-27 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye genelinde belirlenen Ziraat Bankası Şubelerinde haftalık etaplar halinde gerçekleştirilmektedir. Çorum ve ilçeleri için talep toplama ve ihraç dönemi 23-27.10.2017 tarihleridir.

Bu yolla elinde altın bulunduran yatırımcılar, altınlarını devlet güvencesi altında saklama ve ek getiri elde etme imkanına sahip olmaktadır. Ayrıca istedikleri zaman altınlarını Ziraat Bankasına satarak nakde dönüştürme, vade sonunda tekrar altın olarak alma ve vergi avantajlarına da sahip olmaktadırlar.

Faize duyarlı yatırımcılar getirecekleri hurda altın karşılığı çıkartılacak ve yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz Altına Dayalı Kira Sertifikalarını, geleneksel yatırımcılar ise getirecekleri hurda altın karşılığı çıkarılacak ve yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirişi kazandıracak Altın Tahvilini alacaklardır.

İhraç edilecek her iki Devlet İç Borçlanma Senetlerinin vadesi 2 yıl olup, yatırımcısına 6 ayda bir % 1,2 oranında kupon (kira) ödemesi yapılacaktır. Yıllık kupon (kira) getiri oranı ise % 2.40 olarak belirlenmiştir. Bu ihraca ilişkin kupon/kira gelirlerinden herhangi bir vergi alınmamaktadır. Gelir vergisi(stopaj) oranı %0 olarak belirlenmiştir. Bu işlemler için açılan hesaplardan Ziraat Bankasınca da hiçbir masraf alınmayacaktır.

İhraç işlemleri için: Külçe altınlar, Darphane Altmları(Çeyrek, Yarım, Tam, Ata Lira..vb.) ile 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan altın(takı) ve Reşat altınlar kabul edilmeyecektir. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir kabul edilecektir. Bu aşamada altın sahipleri hiçbir kayba uğramayacaktır. Yatırımcılar ilk 3 aydan sonra vade boyunca istedikleri zaman altınlarını Ziraat Bankası’na satabilecekler veya vade sonunda istedikleri takdirde altınlarını fiziki altın(1 kg'lık külçe altın yada Darphane tarafından basılan çeyreklik Cumhuriyet Altını ) olarak geri alabileceklerdir.

Fiziki altın kabulü ve ihraç işlemleri Ziraat Bankası Çorum Şubesi aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Belirtilen tarih aralığından sonra talepte bulunulamayacaktır.

Hazine Müsteşarlığınca yeni ihraç edilen ve karşılıklı kazan kazan prensipleri ile oluşturulmuş bu ürünlere, yastık altında atıl altını bulunan yatırımcının, yatırım yapmasında hiçbir olumsuzluk yada tereddüt edecek bir husus bulunmamaktadır. Ancak ihracın amacına ulaşması ve yeterli talep görmesi durumunda, ülkemiz ekonomisine ve büyümesine doğru bir finans şekli olarak sağlayacağı katkı çok yüksek olacaktır.” (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim