TSO Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Yasemin Kefçeli, Umut Radyo’da yayınlanan “Beyaz Mikrofon” programına konuk oldu.
Kadın Girişimciler Kurulu’nun oda bünyesinde yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgiler veren Kefçeli, Meltem Danışman Çınar’ın sorularını yanıtladı. Üyeleri ile birlikte takım ruhuna sahip olduklarını belirten Kefçeli, kurul çalışmaları ile Çorum ve çevresinde bulunan kadın girişimci sayısını artırmayı ve girişimci kadınların ufuklarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade etti.
14 yıldır çalışma yaşamında aktif olarak yer aldığını söyleyen Kefçeli, kurul çalışmalarına katıldığı ilk dönemlerde üye sayısının 20 olduğunu şu an itibariyle ilçeler dâhil 75’e ulaştığına dikkat çekerek, “Belli periyotlarla bir araya geliyoruz. Yaklaşık beş yıldır devam eden süreçte şu an üçüncü dönemim. Kurulumuz ilk kez 2007 yılında Nuray Şehirtay’ın başkanlığında faaliyetlerine başladı. Fatma Er ve Semrin Kaleli ile devam etti” dedi.

“KADIN GİRİŞİMCİLER KENDİ İŞLETMESİNDE KADIN İSTİHDAM ETMEK İSTİYOR”
81 ilde Ticaret Sanayi Odaları bünyesinde eş zamanlı olarak kurulan oluşumlarının amacı hakkında bilgiler veren Kefçeli, şunları söyledi:
“Kadın girişimci sayısını ülkemizde ve bölgemizde nicelik ve nitelik bakımından artırmak, kalitesini yükseltmek temel amacımız. Ülke nüfusunun yarısı kadınlardan oluşuyor. Yurt ekonomisinin kalkınabilmesi adına mevcut nüfus potansiyelimizin iş hayatına katılımını aktif olarak sağlayıp tüketici durumdan üretici duruma geçirilmesine yardımcı olmayı hedefliyoruz. İş hayatında kadınlarında aktif olarak rol alması, önlerinin açılmasını istiyoruz. Biliyoruz ki kadınlarımız iş hayatına atıldığı vakit yanlarında özellikle kadın istihdam etmek istiyorlar. Geçen her yıl kadınlarımız iş dünyasına farkındalık yaratarak katılmayı sürdürüyorlar.”

“BÜTÜN ÇABAMIZ İLİMİZDEKİ KADIN GİRİŞİMCİLERİN UFKUNU AÇMAK İÇİN”
“Bizler Çorum’daki kadın girişimcilerin ufkunu açmak, eğitim olanağı sağlamak, üniversitemizdeki kız öğrencilerimize zaman zaman koçluk eğitimleri vermek, meslek liselerinde okuyan kız öğrencilerimize rol model olmak, iş hayatına yeni atılan kadınlarımıza yardımcı olmak amacıyla etkiniler yürütüyoruz” diyen TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Kefçeli, “Deneyimlerimizi paylaşmayı amaçlıyoruz. Projelerimizi bu yönde geliştiriyoruz. Faaliyetlerimizi bu yönde yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar onlara destek olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIMIZ SAHİP OLDUKLARI GÜCÜN FARKINDA DEĞİL”
Ülke genelinde eş zamanlı olarak yürütülen bu tür çalışmaların henüz yeterli düzeyde olmadığına dikkat çeken Kefçeli, “Kadınların üzerinde bir tür baskı var. Kadınların ön plana çıkmasını istemeyen bir kesim hala mevcut. Gerek aile, gerekse mahalle baskısı gibi birçok unsurlar söz konusu. Geleneksel anlayışa göre kadınlarımızın sadece evlerinde oturmaları ve çocuk bakmaları öngörülüyor. Ve yıllardır kadına yüklenen misyon bu olmuş. Aslında kadının her şeyin üstesinden gelebileceğinin farkında değiller. Oysa ki kadın her yönüyle daha üretken daha sistemli ve daha planlı. Kadınlarımız sahip oldukları gücün farkında değil. Onlara çok güçlü olduklarını fark ettirmemiz gerekiyor” dedi.

“YÜRÜTTÜĞÜMÜZ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ ARTARAK DEVAM EDECEK”
Yaklaşık dört yıldır devam eden bir eğitim projelerinin bulunduğunu kaydeden Kefçeli, “Geçtiğimiz yıl Mart ayı itibariyle Milli Eğitimle bir protokol imzaladık. Önceleri Kız Meslek Liselerine gidiliyor ve o öğrencilerin karşısına örnek alacakları başarılı rol model kadınlar çıkartıyorduk. Şimdi bunu daha da geliştirdik. Projemizi şimdi sadece Kız Meslek Liseleri ile sınırlı tutmadık. Diğer liselerimize de ulaşmaya başladık. Geçtiğimiz yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Mikro Kredi olanaklarından yararlanarak destek almış küçük işletme sahibi kadınlarımıza katkıda bulunmak amacıyla sergi ve satış ünitesi açtık. Dört gün süresince açık kaldı. Ve geri dönüşümleri çok güzel oldu” şeklinde konuştu.

“KARADENİZ KADINI YÜKSEK ÖZGÜVENLİ, GÖZÜPEK VE GİRİŞİMCİ RUHA SAHİP”
Çalışmaları hakkında bilgiler veren TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Kefçeli, “Sosyal sorumluluk projelerimiz var. Huzurevi, Engelli Eğitim Merkezi ziyaretlerimiz oluyor. Kendi içimizde iş kadınlarını geliştirmek ufuklarını açmak adına eğitimler alıyoruz. İller arasında kurullarımız ile dayanışma içerisindeyiz. Karadeniz bölgesindeki faaliyet gösteren kadınlarımızın iş profillerini çıkarmaya çalışıyoruz. Bölgemiz kadınlarının diğer bölge kadınları ile sorunları genel olarak aynı. Fakat iklim koşulları, yaşam şekilleri, çevre faktörleri etken olabiliyor. Çevre arttıkça ve sosyokültürel yapı değiştikçe kadınlara bakış açısı da değişiyor. Kapalı çevrede yetişmiş ailelerin kadınları kabuğunu kıramıyor” dedi.

“ÖNCE ANNE VE EŞ SONRA EV HANIMI DAHA SONRA İŞ KADINIYIZ”
“İş kadınlarının rolü annelikten eşlikten ev hanımlığından daha sonra iş kadınlığına geliyor” diyen Kefçeli, geleneksel bakış açısının zaman içerisinde değiştiğine dikkat çekerek, “Bu anlayışa göre kadın önce birincil sorumluluklarını yerine getirmeli ki ailesi ile mutlu olabilsin. Bizler eşlerin çalışan kadınlara destek olduklarına inanıyoruz. Eğitim projelerimiz var ve devam edecek. Üniversiteyle işbirliğimiz sürüyor” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim