Çorum Baro Başkanı Av. Kenan Yaşar, ABD Başkanı Joe Biden’in Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı hükümeti tarafından ordunun karşı karşıya gelebileceği iç unsurların savaş bölgelerinden uzak yerlere devlet eliyle gönderilmesi yani Tehcir Kanunu kapsamında yurtlarından ayrılan ancak göç yolunda hayatlarını kaybeden Osmanlı Ermenileri’ne “soykırım” yapıldığı söylemine sert tepki gösterdi.
Tarihin günlük politikalara ve siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirterek ABD Başkanı Biden’in “Ermeni soykırımı” söylemine tepki gösteren Baro Başkanı Yaşar, Türkiye’nin geçmişi katliamlarla dolu ABD’den alacağı hiçbir insanlık dersi bulunmadığını da dile getirdi.
Baro Başkanı Yaşar yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “ABD Başkanı Joe Biden’in 1915 yılında meydana geldiği iddia edilen olayları “soykırım” olarak nitelendirdiği açıklamaları; tarihi gerçeklerden uzak, radikal Ermeni grupların “Taşnak ruhu” ile baskıları sonucu yapılmış olup kabulü mümkün değildir. Tarih; siyasetçiler tarafından günü birlik politikalara alet edilmemesi gereken, sadece tarihçilerin gerçek verilere dayanarak üzerinde konuşacakları bir bilim dalıdır.
Nitekim Türkiye’nin 1915 olaylarını araştırmak için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısı bu minvalde yapılmış bir çağrı olmakla gerçeklerin ortaya çıkmasından endişe eden yapılar ve lobiler bu teklife cevap vermekten dahi çekinmişlerdir. 1915 yılında alınan tehcir kararı dört tarafından saldırılara uğrayan Türk devletinin Anadolu topraklarında hakimiyetini idame ettirebilmek için dönemin hükümeti tarafından almış olduğu çok doğru bir karar olup, bu karar üzerinden yıllardır devletimize ve milletimize emperyalizm vasıtası ile adeta “şantaj” yapılmasını reddediyoruz.
Medeniyetlerin ve kültürlerin bir arada yaşaması noktasında yüz yıllardır bütün dünyaya örnek olan Anadolu topraklarının; Vietnam’da 4 milyon, Kore’de 3 milyon, Kamboçya’da 1 milyon, Afganistan’da 1,5 milyon, Irak’ta 1 milyon, Hiroşima ve Nagazaki’de 350 bin insanı katleden, her 10 Kızılderililerin 9’unu öldüren, en iyi Kızılderili ölü bir kızıderilidir diyen, burnunu soktuğu her noktaya kan gözyaşı ve vahşet götüren ve geçmişi katliamlarla dolu olan A.B.D’den alacağı bir “insanlık” dersi bulunmamaktadır. Çorum Barosu olarak devletimize karşı atılan bu çirkin iftiraya karşı her daim devletimizin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz”
(Volkan SINAYUÇ)
 

Editör: TE Bilisim