İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce hafta sonu Hürriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlik kapsamında yurttaşlara afiş ve broşür dağıtılarak çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Etkinlikte bir konuşma yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, tercih edilen yaşam tarzının insan sağlığını şekillendirdiğini belirterek, “Birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir.” dedi.
Halk Sağlığı Haftası’nın bu yılki temasının, “Sağlıklı Yaşam” olarak belirlendiğini aktaran İl Halk Sağlığı Müdürü Barış konuşmasında şunlara değindi:
“Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftası kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmaktır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık; sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halidir ve ulaşılabilir en yüksek standarttaki sağlık seviyesine ulaşmak; ırk, siyasi görüş, ekonomik ve sosyal konumu ne olursa olsun tüm bireylerin temel hakkıdır.
Tercih ettiğimiz yaşam tarzı sağlığımızı şekillendirir. Birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir. Sağlıklı yaşam biçimi bireyin sağlığını etkileyebilecek davranışlarını kontrol edebilmesi, günlük aktivitelerini düzenlerken kendi sağlık durumuna uygun davranışları seçmesi olarak tanımlanmıştır. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, herhangi bir hastalık ya da rahatsızlığı önlemeye yönelik olmayıp, bireyin genel sağlık ve iyilik durumunu daha da iyileştirmeyi amaçlar. Bu davranışları alışkanlık haline getiren bireyler, sağlıklı olma halini sürdürebildiği gibi, sağlık durumunu daha iyi seviyeye getirebilirler. Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının geliştirilmesi ve sürdürülmesi, sağlığın ve hastalıklardan korunmanın temelidir.”



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim