Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Firdevs Yalçın, Ak Partili milletvekillerince TBMM’ye sunulan ‘cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklaması geri bırakılır’ şeklindeki önergenin derhal geri çekilmesini talep ederek, yasaların ahlaka ve toplum vicdanına aykırı olamayacağını söyledi.
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Yalçın, dün parti binasında bir basın toplantısı düzenledi. CHP Merkez İlçe Başkanı Gülhan Eke ve çok sayıda kadının da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Yalçın, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında 1995 yılında ülkemizde yürürlüğe girmiş olan Çocuk Hakları Sözleşmesi, tüm dünya çocuk haklarının yasasıdır. Ancak çocuklarımızın hakları maalesef yazıda kalmıştır. Acı ama gerçek, çocuklarımız bu hak ihlallerini yaşamaktadır. Çocuklar kıymetlimizdir, geleceğimizdir. Devletin asıl sorumluluğu her türlü çocuk istismarını önlemektir” dedi.
Çocukların korunması ve çocuk haklarının savunulması için mevcut iktidarı göreve çağırdıklarını belirten Yalçın, tacizin, tecavüzün ve çocuk istismarının aklanmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Firdevs Yalçın, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“AKP milletvekillerince verilen cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi halinde cinsel istismar suçlusunun affedilmesine olanak sağlayacak yasa önergesini protesto ediyoruz. Bu önerge ile tecavüz suçlularının aklanmasının önü açılmakta, taciz ve tecavüz meşrulaşmaktadır. Bu önerge yasalaşırsa tecavüzcü ödüllendirilecektir. AKP’nin bu önergesi çocuğun cinsel istismarı başta olmak üzere zorla erken evlendirmelerin önünü açacaktır.
Bu önerge çocuk istismarlarının yasal hale getirilmesinin yanında imam nikâhı denen uygulamayı da yasal hale getiriyor. Cumhuriyet döneminde Türk kadınlarının elde ettiği haklar, AKP döneminde göz göre göre eritiliyor. Yasalar ahlaka ve toplum vicdanına aykırı olamaz. Bu öneriyi savunanlar, geleneklerimizde olduğunu söyleyerek ahlaksızlığı meşrulaştırmaya çalışıyorlar.
İnsan olan herkesin vicdanını yaralayan bu önerge derhal geri çekilmelidir. Cinsel istismar suçunu işleyenin güç ve nüfuz kullanarak mağdur ve ailesini etki altına almasını nasıl önleyeceksiniz?
Yasa önergesinde ‘cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklaması geri bırakılır’ denilmektedir. Düşünsenize vücudunuzda, aklınızda, yüreğinizde kara bir leke bırakan adamla evlenmek zorunda kalacaksınız. Bu ahlakla, vicdanla açıklanabilir bir durum değilken yasa ile meşru bir hale getiremezsiniz. Bu yasa önerisi ahlaka, kadın haklarına, çocuk haklarına, evrensel hukuka ve cumhuriyet kadınının kazanımlarına aykırıdır. Bu nedenle tecavüzü meşrulaştıran AKP önergesine ‘hayır’ diyoruz. Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Tecavüzü meşrulaştıramazsınız.”
(Taner ŞİMŞEK)
 
Editör: TE Bilisim