Olay, 2011 yılı Mayıs ayında Çorum'un merkeze bağlı İğdeli Köyü'nde meydana geldi. 45 günlük evli Seyhan Temür, tabancayla başından vurularak yaşamını yitirdi. Çobanlık yapan Galip Temür, eşini öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınıp çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Yaklaşık 1 yıl süren duruşmada eşinin tabancayla şaka yaptığı sırada kazayla kendisini vurduğunu iddia ederek suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, 26 Aralık 2012 tarihinde, 'Her ne kadar sanık hakkında kasten adam öldürme suçundan ceza istemiyle dava açılmış ise de atılı suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmamasını' gerekçe göstererek Galip Temür'ün beraatine ve tahliyesine karar verdi. Delilleri gizlediği iddiasıyla tutuksuz yargılanan ablası Perihan Temür'de beraat etti.

Seyhan Temür'un avukatı verilen beraat kararına Yargıtay'da temyiz etti. Yargıtay 1'nci Ceza Dairesi dosyayı inceleyerek tanık ifadelerine yer verdi. Bir tanığın olay günü Galip Temür'u ellerini yıkarken gördüğünü beyan ettiğini belirten kurul, ayrıca sanığın gömleğinin kol bölgelerinde atış artıklarının tespit edilmesine, maktül Seyhan Temür'a ait svaplarda atış artıklarına rastlanmamasına ve bu hususlar nedeniyle savunmanın uygun düşmediğini ifade etti. Maktülün baş bölgesine bitişik atış mesafesinden bir kez ateş edilerek öldürüldüğünü vurgulayan Yargıtay, "Olay günü sanığın elinde tabanca ile maktülü evin dışından içine doğru kovaladığı, maktülün baş bölgesine bitişik atış mesafesinden bir kez ateş ederek öldürdüğü, suçta kullanılan tabanca ile boş kovanın sanık Galip'in kardeşi olan diğer sanık Perihan tarafından alınarak saklandığı, daha sonra sanıkların babaları tarafından jandarmaya teslim edildiği anlaşılmıştır. Galip Temür'un eşini kasten öldürme ve Perihan Temür'un ise suç delillerini gizleme suçundan cezalandırılmalarına karar verilmesi gerektiği gözetilmeden delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek yazılı biçimde beraatlerine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir" denilerek beraat kararlarını bozdu.

Galip Temür ve ablası Perihan Temür, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden hakim karşısına çıktı. Tutuksuz yargılanan Galip Temür savunmasında eşini öldürmediğini belirterek, "Ben bu kanunları hiç anlamış değilim. Kesinlikle suçsuzum. Eşim şaka yaparken kendi kendini vurdu" dedi. Mahkeme heyeti Galip Temür'un, eşini kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, Perihan Temür'un da delilleri gizleme ve yok etme suçlarından 3 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti Perihan Temür’un cezasında indirim yaparak bu cezayı 6 aya indirdi. 

AVUKATI İTİRAZ ETTİ

Tutuklanıp cezaevine gönderilen Galip Temur, avukatı verilen cezaya itiraz ederek Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay yerel mahkemenin verdiği cezayı onadı ve Galip Temur’u ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılması kararını onadı.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim